Sida:Jorden rundt på åttio dagar.djvu/32

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

32

hans plötsliga afresa, och det syntes klart, att denna person, som föregifvit en resa kring jorden och åberopade sig på ett vanvettigt vad, ej kunnat ha haft annat mål, än att slingra sig undan den engelska polisens agenter.
Sjette kapitlet.

Agenten Fix röjer en berättigad otålighet.
Se här de omständigheter, under hvilka detta telegram blifvit afsändt och som rörde mr Phileas Fogg. Onsdagen den 9 oktober väntade man vid 11-tiden på förmiddagen i Suez paketångaren Mongolia, hörande till Penninsular and Oriental Company, om 2800 tons drägtighet och med en maskin om 500 nominella hästkrafter. Mongolia gjorde reguliera resor från Brindisi till Bombay, via Suez-kanalen. Den var en af bolagets snabbaste ångare och dess reglementerade hastighet: tio mil i timmen mellan Brindisi och Suez och 9,53 mil mellan Suez och Bombay, hade alltid öfverskridits.

Väntande på Mongolias ankomst gingo två män fram och tillbaka på debarkeringskajen bland mängden af infödde och utländningar, som hvimla i denna stad, för ej länge sedan en liten köping, men åt hvilken Lesseps’ kolossala arbetsföretag tillförsäkrat en vacker framtid.

Den ena af dessa män var det förenade konungarikets