Sida:Jorden rundt på åttio dagar.djvu/7

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
7

Om det är excentriskt att lefva på det sättet, så måste dock medgifvas, att excentriciteten vet att gona sig!

Huset vid Saville-row utmärkte sig för den yttersta komfort, men var icke praktfullt. För öfrigt var uppassningen der, till följd af egarens oföränderliga vanor, föga vidlyftig. Men Phileas Fogg fordrade af sin ende domestik en utomordentlig punktlighet och noggrannhet. Den 2 oktober på morgonen afskedade Phileas Fogg sin betjent James Forster, derför att denne satt fram rakvatten som höll 84 grader Farenheit i stället för 90, och han väntade just på efterträdaren, som skulle infinna sig mellan kl. 11 och kl. half 12.

Phileas Fogg satt i sin länstol, hållande fötterna intill hvarandra som en soldat vid paradering, med händerna på knäna, kroppen upprätt, och såg på hur visaren flyttade sig på pendylen — en invecklad apparat, som visade timmar, minuter, sekunder, dagar, datum och år. När klockan slog half tolf skulle mr Fogg enligt sin vana gå hemifrån och begifva sig till reformklubben.

I detta ögonblick knackade någon på dörren till lilla salongen, i hvilken Phileas Fogg befann sig.

James Forster, den afskedade, kom in.

— Den nya betjenten, sade han.

En karl om så der trettio år inträdde och helsade.

— Ni är fransman och ni heter John? frågade Phileas Fogg honom.

— Jean, upptag det ej illa, monsieur, svarade den nyss inkomne, Jean Passepartout, ett tillnamn som jag fått och som gör rättvisa åt min färdighet att draga mig ur förlägenheter. Jag är en hederlig karl, monsieur, men jag vill vara uppriktig och tillstå, att jag haft flera olika yrken. Jag har varit kringvandrande sångare, konstridare i en cirkus, der jag slog samma