Sida:Jorden rundt på åttio dagar.djvu/8

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

8

sorts volt som Léotard och dansade på lina liksom Blondin, sedan blef jag gymnastiklärare, för att göra mera nytta med mina talanger, och slutligen har jag varit anställd vid brandkåren i Paris. I mina betyg stå flera märkliga eldsvådor omtalade. Men det är nu fem år sedan jag lemnade Frankrike och som jag önskade få njuta af familjlifvets behag, så gaf jag mig till kammartjenare i England. Jag var för ögonblicket utan plats och som jag fick veta, att monsieur Phileas Fogg är den mest noggranna och ordentliga man i det Förenade konungariket, så har jag infunnit mig hos er, monsieur, i förhoppning att få lefva i lugnet och glömma allt, till och med namnet Passepartout.

— Passepartout passar för mig, svarade gentlemannen. Ni är rekommenderad till mig. Jag har erhållit goda upplysningar rörande er. Ni känner ju hvad jag fordrar af min betjent?

— Ja, monsieur.

— Godt. Hur mycket är klockan?

— Tjugotvå minuter öfver elfva, svarade Passepartout, i det han såg på en ofantlig silfverklocka, som han drog upp ur sin djupa västficka.

— Klockan går för sent.

— Förlåt mig, monsieur, men det är omöjligt.

— Jo, fyra minuter för sent. Men det gör ingenting. Det är nog att konstatera oriktigheten. Således, ifrån detta ögonblick, kl. 11 och 26 minuter f. m. i dag onsdag den 2 oktober 1872, är ni anstäld i min tjenst.

Sedan Phileas Fogg sagt detta, steg han upp, tog sin hatt med venstra handen, satte den på sitt hufvud liksom om han varit en automat, och försvann utan att tillägga ett enda ord vidare.