Genom att betrakta kolumnerna för nord- och sydamerikansk bomull finner man här det enorma afståndet mellan engelska och kontinentala priser. Under åren 1808—1813 äro priserna t. o. m. i den europeiska bomullshandelns centralpunkt Leipzig nästan undantagslöst minst dubbelt så höga som i London, och vissa år (1808 och 1809) äro de fyra gånger så höga. Långt mer än man på förhand skulle ha väntat följa siffrorna hvarandra på dylika afstånd, såsom särskildt tydligt framträder vid prisstegringen på Georgia-bomull 1808 (hösten) och prisfallet på båda kvaliteterna 1811; det belyser hvad som förut sagts om smugglingens fasta kostnadstillägg. Nu är det visserligen sant, att man ej har någon säkerhet för öfverensstämmelse i kvalitet mellan de olika noteringarna; men åtminstone en faktor är utelämnad som skulle öka och ej minska afståndet, nämligen den engelska valutans starka depreciation, som gör de engelska priserna för höga när de såsom här förvandlas till francs efter parikurs. En utjämning börjar inträda först under 1813 i sammanhang med å ena sidan engelsk-amerikanska kriget, som höjer de engelska priserna, och å den andra kontinentalsystemets fall på den europeiska kontinenten, som sänker fastlandspriserna, hvarefter 1814 på grund af den förra faktorns fortvaro och freden på fastlandet leder till en så enastående situation som att Georgia-bomullen är billigare i Leipzig än i London.
Emellertid visar tabellen ännu något mer, nämligen att de franska priserna utan undantag ligga ännu högre än Leipzig-priserna, hvilket ej heller är öfverraskande i betraktande af den skarpare bevakningen i Frankrike men som uppenbarligen än mer försvårar den franska bomullsindustriens läge. Visserligen äro kanske just dessa siffror här i tabellen sinsemellan mindre jämförbara, men saken kan belysas genom
wollenind. 219; Paris (1806—08, 1811): Levasseur a. a. I 422 n. 4 (hans siffror 488 n. 3 däremot alldeles oefterrättliga) samt Tarle, Kont. blok. I 510, 512 (på det senare stället står skålpund — »funt» — tydligen i st. f. kilogram); Gent (1810, 1812): Varlez I sid. 32 och Ann. nr 4 — allt omräknadt till gemensam bas efter parikurs. För åren 1808 och 1811 finnas (här nedan s. 193 upptagna) siffror äfven för andra orter på fastlandet, efter Tarle a. st. Tiden på året är för Leipzig den i tabellen angifna och för London den ungefär samtidiga, omkr. 22 mars—7 april. Enda undantaget är att, i brist på uppgifter för påskmässan, mikaelipriser användts för nordamerikansk bomull i Leipzig år 1808 och för levantinsk därstädes år 1811, hvarjämte Londonpriserna för 1808 till öfverensstämmelse därmed gälla omkr. 8—15 november. För Paris och Gent är tidpunkten på året mer växlande eller obestämd samt uppgifterna dels följaktligen mindre jämförbara med de öfriga, dels öfver hufvud mindre att bygga på.