Sida:Nerikes gamla minnen 1868.pdf/105

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
97

Billingen. Äfven för Riseberga har anmärkningen sin tillämplighet. På sydvestra sluttningen af en skogbeväxt höjd, i norra delen af Edsbergs socken, blef platsen vald för detta kloster, med en förtjusande utsigt i söder öfver den rika Edsbergsslätten med dess skogkrönta kullar och böljande sädesfält, och med ett panorama i vester och norr, hvars synkrets begränsas af de i ett blånande fjerran försvinnande Kilsbergen.

Man vet ej med säkerhet hvilket år Riseberga blifvit anlagdt. Äldre författare[1] uppgifva konung Sverker den andre såsom klostrets grundläggare och bestämma anläggningstiden till år 1200. — Hvad beträffar den första af dessa uppgifter, eller att konung Sverker på sin enskilda bekostnad låtit anlägga och uppbygga klostret, så är det ganska troligt, att en konung, hvilken visade de andlige så mycken bevågenhet, och som i Sverige gaf form åt det andliga frälset, icke varit främmande för detta företag, utan tvertom tagit verksam del i detsamma; men att Sverker ensam bekostat anläggningen, är ett antagande, som saknar allt stöd i våra urkunder. — Den andra uppgiften, att Riseberga år 1200 blifvit “funderadt och med stor bekostnad uppbyggdt”, kan icke heller ur tillgängliga handlingar med visshet bestämmas. — Den äldsta urkund,. som finnes i behåll rörande klostret, är ett af konung Sverkers svärfader, den mäktige jarlen Birger Brosa, utfärdadt gåfvobref[2], i hvilket han till “systrarna” i Riseberga skänker åtskilliga jordagods och fisken, och hotar med sina söners och anförvandters hämd en och hvar, som icke aktade hans förordnande. — Detta dokument är utan årtal; men lemnar det oaktadt någon ledning vid bestämmande af klostrets ungefärliga ålder. — Som vi veta dog Birger 1202. — Om vi äfven antaga, att brefvet icke blifvit utfärdadt förrän sista året jarlen lefde, så låter det knappast tänka sig, att klosterbyggnaderna på ett, högst två, år skulle hunnit resa sig från grund och ernå den fulländning, att ett

  1. Messenius, Rhyzelius.
  2. Dipl. Suec. N.o 823. Bland de i gåfvobrefvet uppräknade egendomarne nämnes äfven en villa juxta horebro, hvilket sannolikt skall vara Örebro; första gången, som det gamla Eijrarsund förekommer med sitt nu varande namn i vår historia.
Hofberg, Nerikes gamla minnen.7