Sida:Nerikes gamla minnen 1868.pdf/126

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

118

detta fönster förstärkes muren, så väl på yttre som inre sidan, af tvenne stödjepelare (contreforts), af hvilka de på murens insida småningom vidgas för att öfvergå i kyrkans hvalf, som varit uppburet af åtta fristående pelare — fyra på hvardera sidan om midtelskeppet. Att kyrkans inre anordning varit sådan, derom kan man lätt öfvertyga sig vid en blick på de andra sidomurarna, hvilka ligga i dagen med en höjd från 2 till 5 fot. Den norra väggen har nemligen på inre sidan fyra stycken, 4 fot breda, väggpelare, alldeles lika med dem, som finnas på vestra gafvelväggen, och det är klart, att dessa väggpelare, i sin fortsättning under taket, äfven bildat hvalfbågar, ehuru naturligtvis rätvinkligt emot de förras. Södra väggen har blott två sådana väggpelare på inre sidan, hvaremot samma vägg på östra ändan utvändigt haft en sådan stödjemur, oberäknadt de båda stödjepelare, som finnas i sydöstra hörnet.

Ehuru något spår efter de i klosterkyrkor så vanliga sidokapellerna ej nu kan upptäckas, följer deraf visst icke, att ej sådana här funnits; tvertom är det ganska troligt, att de delar af kyrkan, som lågo på sidorna af midtelskeppet, just varit inrättade till dylika sidochor. För inredningen af sådana behöfdes icke heller annat, än ett flyttbart skrank, eller ett gallerverk mellan de fristående pelarne och de dem motsvarande stödjepelarne i väggen.

Midt på södra väggen är hufvudingången till kyrkan. Det är väl möjligt, att någon mindre port eller dörr funnits på norra väggen; men om så varit, har denna måst ligga en eller annan fot över golfplanen och haft en trappgång, af hvilken likväl några lemningar nu icke finnas qvar.

Högchoret, som, i förhållande till kyrkan, är skäligen obetydligt — bredden är nernligen 25 och djupet endast 12,5 fot — har haft formen af en half liksidig åttahörning, med runda halfpelare i hvarje hörn. Trenne breda trappsteg ledde från kyrkan upp till choret.

Då man utkom ur kyrkan, hade man straxt på höger hand en liten smal stentrappa (g), utför hvilken man kom in