Sida:Nerikes gamla minnen 1868.pdf/137

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
129

manfogadt med det utmärkta murbruk, som medeltidens byggningsmän så väl förstodo att bereda, och hvars hårdhet och hållbarhet vi ännu i dag med skäl beundra.

Klosterkällare vid Ramundeboda.




X.
ÖREBRO KLOSTER.

Örebro klosters äldre historia är dunkel och oredig. Äldre författare omtala klostret än under namnet “Vår Frus” eller “Sanctæ Mariæ”, än under benämningen “Sanct Olufs”, och räkna dess tillvaro ända ned ifrån 1200-talet. Den senare uppgiften synes dock föga sannolik och grundar sig utan tvifvel på en förvexling med Örebro kyrka, som vid den tiden nämnes i urkunderna. Mera bekant är klostret längre fram, då det formligen nämnes såsom Karmeliterkloster[1] Denna munkorden hade inkommit till Sverige i början af 1400-talet, men erhöll

  1. Karmeliterorden stiftades 1156 af en korsfarare Berthold af Calabrien, som med några följeslagare nedsatte sig i Palästina på berget Karmel, som från äldsta tider var en uppehållsort för eremiter. År 1238 öfverflyttades orden till Vesterlandet, der den år 1245 erhöll af påfven samma rättigheter, som de andra tiggarordnarna.
Hofberg, Nerikes gamla minnen.9