Hoppa till innehållet

Sida:Nordiska Essayer.djvu/251

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Guldåldersdrömmar i nysvensk poesi.


Sedan urminnes tider har konsten den uppgiften att komma oss att förgäta verkligheten. Den flyr från vardagen över till en annan värld, i dess ögon bättre och skönare än den jord, som omger oss. Det är framför allt skalden, språkets herre och mästare, som det är förunnat att för oss trolla fram den andra världen. Den romantiskt lagde skalden ser sig gärna tillbaka i tidernas flod och varsnar där lycksalighetens ö. Men ej heller den realistiske diktaren är helt och hållet tillfredsställd med sin värld. Han blir som Ibsen lätt nog utopist, svärmande om det tredje riket, vars sol en gång skall förgylla jorden; han skådar sålunda framåt. Även den klassiske siaren och skalden som t. ex. Schiller älskar att dväljas i paradisiska nejder och ser dem dyka upp bakom Hellas’ kuster.

Redan den grekiska fantasien har skapat sig ett slags idealland, Atland, och härmed inledes denna säregna föreställning om i havet sjunkna öar och folk, som uppträder även i andra kulturer och hos folken kring Östersjöbäckenet förtätas till den bekanta Vinetalegenden.

Man kan göra den iakttagelsen att samtidigt, som havet gör sitt intåg i poesien, uppträder denna fantasi om det förlorade paradisets ymnigare än eljest. Så blir i den tyska romantiken Vinetamotivet syn-