Sida:Om Sveriges äldsta indelning i landskap (1835).pdf/48

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs


44

upräknas 13 härad med tillsammans 60 kyrkor. Om man jämför dessa härads namn med de närvarande, så finner man ingen annan märkbar skilnad i odlingens utsträckning, än att de nuvarande Carlskoga och Philipstads Bergslag äro uteslutna ur räkningen; hvaraf synes troligt att denna del af landet ännu i 14:de århundradet varit en föga eller intet bebodd skog.


Om Gestrikland har jag förut talat, då jag visat att detta, genom nybyggare från Upland först befolkade kustland, blifvit ansedt som en del af norra Roden, och sålunda såsom ett bihang, räknadt till Upland och dess nordliga del Tiundaland; likasom det ännu i ecclesiastikt afseende hör till Upsala Ärke-stift. År 1611 blef Gestrikland förenadt med den då inrättade Norrländska lagsagan, som jag i det följande skall omtala.


Jämtland och Herjedalen hörde väl icke till Sverige på den tid hvarom här egentligen är fråga, och någon särskild lag för dessa landskap finnes icke heller i behåll; men de böra dock här icke förbigås, då de under den första tiden efter christendomens införande i Sverige, utgjort en del af detta rike, och, åtminstone hvad Jämtland beträffar, länge räknats till Upsala stift, sedan de blifvit med Norrige förenade. Jämtland skall ha blifvit först befolkadt af en Norsk koloni under Ketil Jamte, som flydde för Eysten Illråde, och af hvilken landet säges hafva sitt namn. Sedermera har en mängd folk der satt sig ned, som flyktade för Harald Hårfager, på den tid då han utvidgade sitt rike. Jämtland var oberoende både af Sverige och Norrige, till dess Norska Konungen Hakon Adalstens fostre grundlade handelsgemenskap med Jämtarne, som lofvade honom lydnad och skatt; och han satte dem lag och landsrätt[1]. Landet lärer dock ha

  1. Har. Harf. S. cap. 20. Hak. God. S. cap. 14. Ol. H. S. cap. 147.