Sida:Ossendowski - Odjur, människor och gudar.djvu/195

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
191

dö för en lång kniv. Jag ser redan deras lik uppätas av hundar. Akta er för mannen med ett huvud, som är likt en sadel! Han traktar efter ert liv.»

Sedan den gamle mannen uttalat sin spådom, sutto vi en lång stund och rökte och drucko te, men han såg fortfarande på mig med bävan. Den tanken genomfor min hjärna, att på det sättet måste en dödsdömd bli betraktad av sina kamrater i fängelset.

Nästa morgon lämnade vi spåmannen före soluppgången, och när vi färdats omkring tjugufyra kilometer, kommo vi i sikte av Van Kure. Jag träffade överste Kazagrandi i hans högkvarter. Han var en man av god familj, skicklig ingenjör och tapper officer, som utmärkt sig vid försvaret av ön Moon i Östersjön och sedan i strider mot bolsjevikerna vid Volga, Överste Kazagrandi bjöd mig på ett bad i ett riktigt badkar, vilket fanns hemma hos ordföranden i platsens handelskammare. När jag var i hans hus, kom dit en ung kapten, som var mycket lång. Han hade långt, lockigt rött hår och ett ovanligt ljuslätt ansikte, som dock var tungt och slött med stora, iskalla ögon samt vackra, veka, nästan flickaktiga läppar. Men i hans ögon fanns en sådan kall grymhet, att det var mycket obehagligt att se på hans i övrigt fina anletsdrag. När han gått ut ur rummet, talade vår värd om för mig, att det var kapten Veselovsky, adjutant hos general Rezukhin, som kämpade mot bolsjevikerna i norra Mongoliet. De hade anlänt just samma dag för att ha en rådplägning med baron Ungern.

Efter lunchen blev jag av överste Kazagrandi inbjuden till hans jurta, där han började språka om förhållandena i västra Mongoliet, där situationen blivit mycket allvarsam.

»Känner ni doktor Gay?» frågade mig Kazagrandi. »Ni vet, att han hjälpte mig att sätta upp min truppavdelning, men från Urga beskylles han för att vara sovjetagent.»

Jag tog Gay i försvar så mycket jag kunde. Han hade hjälpt mig, och själv hade han hållits om ryggen av Koltjak.

»Ja, ja, jag har också sökt fritaga honom på samma sätt från alla beskyllningar», sade översten, »men Rezukhin, som kommit hit just i dag, har med sig uppsnappade brev från