Sida:Ossendowski - Odjur, människor och gudar.djvu/252

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs


UNDERVERKENS BÖCKER


Furst Djam Bolon bad en maramba visa oss Den levande Buddhas bibliotek. Det är ett stort rum, i vilket en mängd skrivare äro sysselsatta med att skriva av de arbeten, som handla om de underverk, vilka utförts av alla levande Buddhaer, börjande med Undur Gheghen och slutande med de olika mongoliska klostrens gheghens och hutuktuer. Dessa böcker utdelas sedan till alla lamaitiska kloster, tempel och läroanstalter. En maramba läste upp två valda stycken:

»… Bogdo Gheghen, den välsignelsebringande, andades på en spegel. Då syntes genast på den liksom i ett töcken bilden av en dal, i vilken tusen och åter tusen krigare stredo mot varandra …»

»Den levande, av gudarna älskade Buddha brände rökelse på ett fyrfat och bad till gudarna om en uppenbarelse angående furstarnas öden. I den blåa röken sågo alla ett dystert fängelse och de döda furstarnas bleka och marterade kroppar …»

En särskild bok, som redan fanns i tusen avskrifter, handlade om den nu levande Buddhas underverk, och furst Djam Bolon berättade för mig en del av dess innehåll.

»Det finns en gammal buddhabild av trä med öppna ögon. Den blev hitförd från Indien, och sedan Bogdo Gheghen placerat den på sitt altare, började han bedja. När han åter kom ut från bönekammaren, befallde han, att buddhabilden skulle bäras ut. Alla blevo slagna med häpnad, ty gudens ögon hade tillslutits och tårar runno från dem. På kroppen, som var av trä, syntes gröna skott. Bogdo sade:

’Både sorg och glädje väntar mig. Jag blir blind, men Mongoliet kommer att bli befriat.’