Sida:Ossendowski - Odjur, människor och gudar.djvu/267

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
263

hans underverk och hans profetior. Då först började jag fatta, att i denna legend, hypnos, fantasibild eller vad det än må vara finnes icke endast mystik, utan en verklig och betydande makt, som är i stånd till att utöva inflytande på utvecklingen av Asiens politiska liv, och från den stunden började jag anställa en del efterforskningar.

Furst Chultun Beylis högt betrodde gelong lama och fursten själv berättade för mig om det underjordiska konungariket.

»Allting här i världen», sade laman, »befinner sig i ett tillstånd av ständig förändring och övergång — folk, lärdom, religioner, lagar och sedvänjor. Hur många stora välden och lysande kulturer har inte gått under! Och det enda som kvarstår oförändrat är ondskan, de onda andarnas redskap. För mer än sextiotusen år sedan försvann en helig man tillsammans med en hel folkstam under marken och blev aldrig synlig igen ovanför jordytan. Många har dock sedan besökt det underjordiska riket, såsom Sakkia Mouni, Undur Gheghen, Paspa, Khan Baber och andra. Ingen vet var det är beläget. Några säger i Afganistan, andra i Indien. Alla dess invånare är skyddade mot allt ont, och brott förekommer inte inom dess gränser. Visheten har där utvecklat sig i lugn, och ingenting är hotat av förstörelse. Det underjordiska folket har nått den högsta grad av kunskap. Nu utgör det ett vidsträckt konungarike med miljoner människor, och Världens konung är deras härskare. Han känner alla världens krafter och läser i alla människosjälar och i den stora boken om deras öden. Osynlig härskar han över åttahundra miljoner människor ovan jordens yta, och de utför varje hans befallning.»

Furst Chultun Beyli tilläde: »Detta rike är Agharti. Det sträcker sig genom alla de underjordiska gångarna i hela världen. Jag hörde en vis lama från Kina omtala för Bogdo Khan, att alla de underjordiska hålorna i Amerika är bebodda av den ursprungliga befolkningen, som försvunnit under marken. Spår efter den återfinnes fortfarande ovan jordytan. Dessa underjordiska folk och områden styras av härskare, som är skyldiga Världens konung tro och lydnad. I detta ligger ingenting underbart. Som ni vet fanns fordom