Sida:Ossendowski - Odjur, människor och gudar.djvu/266

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

262

att krypa efter den intet ont anande rapphönan. Alla levande varelser intas av fruktan, faller ofrivilligt ner till bön och bävar för sitt öde. Så var det just nyss, och så har det alltid varit, när Världens konung i sitt underjordiska palats uppsänder böner och söker utforska alla jordiska folks öden.»

På det sättet talade till mig den gamle mongolen, en enkel och obildad herde och jägare.

Mongoliet med sina kala, hemska berg och sina ändlösa stäpper, på vilka förfädernas ben ligga kringströdda, har givit upphov till mystik. Dess invånare, som uppskrämts av de våldsamma naturföreteelserna eller sövts av den dödslika stillheten, förnimma dess mystik. Dess lamaer, »röda» och »gula», bevara denna mystik och ge den poetisk form. Översteprästerna i Lhasa och Urga ha trängt in i denna mystik och behärska den.

På min färd genom Centralasien fick jag stifta bekantskap med något som jag ej kan ge annat namn än »mysteriernas mysterium». I början ägnade jag icke mycken uppmärksamhet däråt och fäste icke så mycken vikt därvid, som jag sedermera fann det äga, när jag övertänkt och sammanställt en mängd enstaka, dunkla och ofta varandra motsägande företeelser.

Gammalt folk vid floden Amyl berättade för mig en gammal sägen om att en viss mongolstam på sin flykt undan Djingis Khan gömt sig i ett underjordiskt land. Sedan visade mig en sojot från trakten av sjön Nogan Kul den rökuppfyllda öppning, som är ingången till »konungariket Agharti». Genom detta hål inträngde en jägare fordomdags i detta rike, och efter återkomsten därifrån började han omtala vad han sett där. Lamaerna skuro ut hans tunga för att hindra honom från att förtälja om mysteriernas mysterium. På sin ålderdom kom han tillbaka till denna grottas ingång och försvann ner i det underjordiska konungariket, som lämnat ett oförgätligt minne efter sig hos denne nomad.

Jag erhöll mera realistiska upplysningar om detta mysterium av Hutuktu Jelyb Djamsrap i Narabanchi Kure. Han berättade för mig om Världens konungs halvt verkliga ankomst från det underjordiska riket, om hans utseende,