Sida:På skidor genom Grönland 1890.djvu/135

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
110
FRÅN NORGE TILL ISLAND.

vi den 9 maj på aftonen ombord på den danska ångbåten Thyra, som låg i Granton (strax norr om Leith) och skulle föra oss till Island. Thyra tillhör det Förenade ångbåtsbolaget i Köpenhamn och är det ena af de båda ångfartyg, som göra regelbundna turer mellan Danmark och Island.

Det var nära midnatt, då vi sade farväl åt de sista vänner, som följt oss ut på den ensamma bryggan, och styrde ut i mörkret för att sätta kurs nordpå.

⁎              ⁎


Långt ute i Västerhafvet, ombrusade af sjö och bränning, ligga några små öar: det är Färöarna. För mer än tusen år sedan upptäckte och bebyggde vi dem, och långa tider igenom hörde de sedan till Norge, och norska fartyg kommo årligen dit. De tiderna äro länge sedan förbi, och numera händer sällan, att norrmän komma dit. Afstängda som öarna äro från den öfriga världen, föra de ett ensligt lif för sig själfva långt därute i hafvet. Deras befolkning utgör en liten isolerad och glömd kvarlefva från en länge sedan försvunnen tid. Men komma vi till dem, känna vi med ens, att de äro ett skott af vår egen stam. De ha ännu mycket kvar af den gamla norska folkkarakteren, och ännu tala de det gamla norska språk som vi själfva glömt. Slutna inom sig själfva och rufvande öfver sina minnen från nordens stormaktstid, få de, liksom öarna de bebo, en sällsam, alldeles egendomlig prägel.

Dessa äro danade gerom vulkanisk verksamhet och bestå till väsentlig del af basalt, som i smält tillstånd på olika tider framvällt ur jorden i väldiga strömmar, liksom ännu i dag lavan ur vulkanerna. Dessa strömmar ha