Hoppa till innehållet

Sida:Prop 1977⁄78-71 Om kvinnlig tronföljd.pdf/16

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
Prop. 1977/78:7116

Som jag har framhållit i den allmänna motiveringen är ett av de bärande skälen för att införa kvinnlig tronföljd att det är av betydande värde att jämställdhet mellan könen får gälla också i fråga om statens högsta ämbete. Mot denna bakgrund anser jag det principiellt oriktigt att anlägga en annan bedömning vid ställningstagandet: till den konkreta frågan i vilken ordning som det nuvarande kungaparets barn skall ha rätt till tronen. Enligt min mening talar därför övervägande skäl för att de nya reglerna om kvinnlig tronföljd blir fullt ut tillämpliga på de nuvarande kungaparets barn, vare sig ett eller flera barn redan har fötts före denn tidpunkt då ändringen i successionsordningen träder i kraft. En sådan ordning kommer inte i konflikt med några grundläggande rättsliga principer.

Någon övergångsbestämmelse om turordningen mellan konung Carl XVI Gustafs barn bör alltså inte införas. De nya reglerna bör i princip träda i kraft så snart riksdagen har fattat ett andra beslut om ändringen i successionsordningen. Detta kan beräknas ske på hösten 1979. Tidpunkten för ikraftträdande bör därför bestämmas till den 1 januari 1980.

Som framgår av vad jag har anfört i anslutning till 1 § innebär departementsförslaget — i motsats till utredningsmannens förslag — att successionsordningen kommer att reglera endast tronföljden mellan konung Carl XVI Gustafs efterkommande. För att den nuvarande tronföljaren prins Bertil skall bibehållas vid successionsrätt behövs därför en särskild övergångsbestämmelse.

6.2 Förslaget till lag om ändring i regeringsformen

1 kap. 5 §

F. n. föreskrivs i paragrafen att konungen är rikets statschef. I departementsförslaget föreskrivs i stället. som utredningsmannen har föreslagit, att konungen eller drottning som enligt successionsordningen innehar Sveriges tron är rikets statschef.

Även det nya andra stycket har utformats i överensstämmelse med utredningsmannens förslag. Det föreskrivs där att vad i regeringsformen är stadgat om konungen skall, om drottningen är statschef, gälla henne. Den nya bestämmelsen får betydelse bl. a. vid tillämpningen av 5 kap. 3. 5 och 7 §§ regeringsformen. En bestämmelse av samma slag har tagits in i 2 § successionsordningen.