72 Nr 18. Onsdagen den 13 maj 1942.
Ang. vissa ändringar i semesterlageøz. (Forts)
Förhållandet är enahanda i fråga om ett otal andra arbetargrupper. Tag exempelvis sågverksarbetarna. På vårarna då skeppningarna börja. anställes ett Större eller mindre antal av dessa arbetare, som fortsätta vid sågverket ända tills skeppningssäsongen är slut, vilket som regel inträffar i november och i en del fall kanske fram i december. Dessa arbetare ha ingen fast anställningsform och äro därför icke berättigade till semester. Deras anställning återkommer år ut och år ino, och de ha sysselsättning under ungefär samma tid varje ar, men de ha anda ingen rätt till semester. Det är uppenbart att man här bör sökafå till stånd en förändring, om detta. Iåter sig göra.
När vi i vår motion framfört dessa krav, ha vi stannat vid att liemställa om en utredning. -Skull-e den utredningen ge vid handen att problemet icke kan lösas, sa är det givetvis ingenting att göra åt saken. Vi äro emellertid övertygade om att det vid en närmare utredning kan komma att befinnas möjligt att utsträcka den nuvarande semesterrätten till att omfatta väsentligt större klientel än som nu kommer i åtnjutande av denna förmån, och vi ha därför dristat oss att hemställa om en utredning.
- Herr Tamm fäste stort avseende vid skogsarbetarna. Han menade att de tidigare icke ha haft rätt till semester. Jag vill då erinra om att frågan om skogsarbetarnas rätt till semester tidigare inte låg på samma plan som nu är fallet. Så vitt jag har mig bekant förekom tidigare överhuvud taget ingen skogsavverkning på somrarna. Under dessa. omständigheter blev givetvis skogsarbetarnas sysselsättningi skogen avsevärt kortvarigare än nu är fallet. Skogsarbetarna ha alltså till följd av den ökade sysselsättningen i skogarna kommit i ett nytt läge, som givetvis berättigar dem att för sitt vidkommande resa krav på. semester. ^
Det skulle givetvis, herr talman, vara ofantligt mycket mera att säga i denna fråga. Andra lagutskottet har emellertid varit nog välvilligt att tillstyrka motionerna och hemställa om en utredning. För detta ber jag såsom motionär att få uttrycka min tacksamhet. Då herr Tamm icke heller gjorde något yrkande i anslutning till sin reservation behöver jag icke längre upptaga tiden.
Jag tillåter mig alltså, herr talman, att heniställa om bifall till utskottets utlåtande.
Efter härmed sluta-cl överläggning bifölls vad utskottet i förevarande utlåtande hemställt.
Vid förnyad föredragning av andra lagutskottets utlåtande nr 30, i anledning av väckta motioner angående viss ändring i epidemilagen, bifölls vad utskottet i detta utlåtande hemställt.
Herr statsrådet Domö avlämnade Kungl. Maj:ts propositioner: nr 279, angående anvisande av medel för vissa byggnadsföretag å Järvafältet; och nr 280, angående förläggningsort för nytt kårartilleriregemente.
Vid ånyo skedd föredragning av jordbruksutskottets utlåtande nr 30, anledning av väckt motion angående allmän revision av gällande fiskerilagstiftning, bifölls vad utskottet i detta utlåtande hemställt.