Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/463

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Onsdagen -den 3 juni 1942 f. m. Nr 21. 21

Om upprättande av en klinik för allergiska sjukdomar m. frn. (Forte) komliga vägen, och på att Stockholms stad redan vidtagit vissa åtgärder 1 denna riktning. Vi stå just nu från stadens sida inför en ombyggnad av Sabbatsbergs sjukhus, där denna klinik är inrymd, och där man således skulle kunna åstadkomma något som komme alla de astmasjuka i vårt land till godo.

Utskottet har varit synnerligen välvilligt, ehuru det av .statsfinahsiella skäl stannat för ett yrkande om avslag på motionen. Jag kan ju faktiskt inte begära större välvilja av ett utskott, som går på avslag, än vad statsutskottet här har visat. Utskottet skriver bl. a.: »Utskottet är övertygat om att förebyggandet och bekämpandet av här ifrågavarande sjukdomar äro av ej ringa betydelse för samhället. Utvidgade möjligheter för vård och forskning inom detta område äro enligt utskottets mening synnerligen önskvärda. I nuvarande statsfinansiella läge är utskottet emellertid icke berett att på grund- val av den föreliggande utredningen tillstyrka den i motionen föreslagna framställningen.

Medicinalstyrelsen har ifrågasatt statsbidrag för att underlätta vård å Sabbatsbergs sjukhus för patienter från andra delar av riket än Stockholms stad. Enligt utskottets mening äro åtgärder i detta syfte önskvärda. Med hänsyn till vad styrelsen i ämnet anfört kan emellertid förutsättas, att styrelsen tager frågan under närmare övervägande och avger förslag i ämnet utan framställning från riksdagens sida.»

Utskottets uttalande innebär ju i själva verket ingenting-annat än ett klart förord att åtgärder i motionens syfte snarast möjligt skola vidtagas. Den utredning, som jag med sakkunnigt bistånd har företett, har visat, att man skulle kunna nå ett ganska bra resultat för en så ringa kostnad som 70,000 kronor. Mitt förslag löser kanske inte problemet i stort, men det innebär dock ett väsentligt framsteg. Eftersom utskottet har varit så välvilligt, att det indirekt hemställt, att genom medicinalstyrelsens försorg åtgärder snarast möjligt skola vidtagas, vill jag inte göra något yrkande, utan endast uttala min tacksamhet för att utskottet i realiteten har tillstyrkt motionen. Samtidigt vill jag dock betona, att man får se till att handla snabbt, därför att Stockholms stad nu står inför avgörandet rörande Sabbatsberg, där den allergiska kliniken är inrymd. Det kan också tänkas att en sådan klinik kunde förläggas till karolinska sjukhuset. Önskvärt vore ju, om man hade råd att där uppföra en särskild byggnad för behandling av dessa svåra sjukdomar.

Statens institut för folkhälsan har livligt tillstyrkt framställningen i motionen. Man förstår därav, vilken betydelse de allergiska sjukdomarna ha, då de i hög grad undergräva folkhälsan. Det är därför, upprepar jag, av vikt, att man handlar snabbt vare sig man nu vill välja den vägen att upprätta en särskild institution vid karolinska sjukhuset eller att samverka med Stockholms stad genom att ge staden bidrag från statens sida, så att Stockholms stad kan utbygga sin klinik på Sabbatsberg och där få möjlighet att i större utsträckning än hittills ta emot patienter från hela landet. Jag talar nu inte 1 någon Stockholmsangelägenhet utan i en riksangelägenhet, ty jag vet, att de allergiska sjukdomarna härja starkt även utanför stadssamhällena och att man således här har ett stort riksbehov att tillgodose i kampen för folkhälsan. Det är därför viktigt, att medicinalstyrelsen, som nu får denna anmodan, om kamrarna görautskottets uttalande till sitt, mycket snabbt skrider till atgärder, vilket enligt mitt förmenande kommer att i längden betyda mycket stora ekonomiska besparingar för staten, kommunerna och landstingen.

Jag ber, herr talman, att med dessa ord få uttala min tacksamhet mot utskottet för dess yttrande, och jag har som sagt intet yrkande.

Häri instämde herr Sandén och herr Eriksson, Bertil.