Hoppa till innehållet

Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/464

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

22 Nr 21. Onsdagen den 3 juni 1942 f. m.

Om upprättande av en klinik för allergiska sjukdomar m. m. (For-ts.) Herr Linderot: Herr talman! Denna fråga har verkligen en betydligt större räckvidd än vad man kanske i allmänhet bland friska människor föreställer sig. Utskottet har emellertid nu kommit till ett rent negativt resultat i fråga om sitt yrkande med anledning av herr Ströms motion, och jag skall för min del inte alls förlänga debatten, då ju resultatet inte kan bli mer än ett av kammarens behandling av frågan. Jag skall endast be att få understryka de synpunkter, som herr Ström framfört, och dessutom rikt-a statsmaktern-as uppmärksamhet på vad medicinska auktoriteter ha framhållit i sina yttranden. -Jag begärde ordet bl.- a. därför att jag betraktar mig såsom särskilt sakkunnig i denna fråga, då jag sedan många år tillbaka själv tillhör de patienter, som ofta måste söka vård för astmatiska sjukdomar. De tillfällen då jag varit borta från riksdagen på grund av sjukdom ha tillnittio procent berott justpå denna orsak. Jag har också personligen kännedom om att det här i Sverige föreligger -en synnerligen srtor brist i så måtto att läkarveten-skapen i vårt land egentligen inte har resurser till erforderlig forskningsverksamhet rörande dessa sjukdomar. Detta framgår ju också av -doktor Ka-hlmeters och doktor Kinbergs yttranden, som återgivas i utlåtandet. Fastän denna motion inte kunnat åstadkomma något direkt p-ositivt resultat, vore det därför av synnerligen stor vikt, om man ändå från vederbörliga instanser i anledning av frågans behandling här i riksdagen kunde komma till den uppfattningen, att statsmakterna verkligen måste göra en extra insats för att bekämpa de i tilltagande stadda astmatiska sjukdomarna. Det är faktiskt så här i Sverige, att många av dem som lida av dessa sjukdomar måste resa utomlands för att få tillfredsställande vård. Jag känner själv flera personer, som måst besöka vårdanstalter i utlandet för astm-atiskt sjuka. Nu lägga ju krigsförhållandena hinder i vägen för de sjuka att söka vård utomlands, och det återstår därför endast för dem att söka vård i hemlan-det. Det är verkligen inånga tusental-s arbetsdagar, som gå förlorade kanske ofta enbart på grund -av bristande kännedom om hur dessa sjukdomar, som äro av skiftande art, skola behandlas. Jag har därför med vad jag här anfört velat dra ett litet strå till stacken för att ändå befrämja den tanke, som herr Ström med sin motion har vel-at gagna. Jag har, herr talman, intet yrkande.

Herr Nilsson, Bernhard: Herr talman! Vid behandlingen av detta ärende i statsutskottets tredje avdelning hade vi tillfälle att höra en föredragning av en medicinskt sakkunnig. Avdelningen fick det intrycket, att det var utomordentligt viktigt att något åtgjordes på detta område och att den vetenskapliga forskningen har hunnit därhän att man nu kan uppnå betydligt effektivare resultat än tidigare vid behandling av dessa sjukdomar. Det är med anledning av d-etta som utskottet har skrivit så positivt som det gjort, men då detta ärende under alla förhållanden kommer att upptagas till förnyad prövning och förslag sannolikt kommer att framläggas, har utskottet icke velat skriva till Kungl. Maj:t.

Jag ber, herr talman, att få yrka bifall till utskottets liemställan.

Efter härmed slutad överläggning bifölls vad utskottet i förevarande utlåtande hemställt.

Vid förnyad föredragning av statsutskottets utlåtande nr 150, -i anledning av Kungl. Maj:ts proposition angående revision av tjänsteförteckningeiium. m-. i vad avser post- och telegrafverken samt statens vattenfallsverk jamte 1 ämnet väckta motioner, bifölls vad utskottet i detta utlåtande hemställt.