Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/470

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

28 Nr 21. Onsdagen den 3 juni 1942 f. m.

Ang. statens järnvägar-s personalförteckning m. m. (Forts) att om man tränger in i ärendet, skall man finna att det vore rimligt att det åstadkoms en bättre relation mellan däcks- och maskinbefälet på tåg-färjorna.

Jag har intet yrkande att ställa, herr talman, men jag vill uttrycka den förhoppningen att man skall litet närmare granska denna fråga och att man så fort möjligt kommer igen med den och söker härvidlag skipa tillbörlig och full rättvisa.

l detta anförande instämde herr Dahlström..

Herr Johansson, Johan Bernhard: Herr talman! Då ingen av alla de motionärer i detta ämne, som ha haft ordet, har framställt något yrkande, kunde det kanske ansetts onödigt att det från utskottets sida yttrades något, men jag vill i alla fall göra det.

Den fråga, som avhandlas i såväl detta som i det nästföregående utskottsutlåtandet, har föregåtts av mycket omsorgsfulla utredningar. Som ett sista led i det löneregleringsarbete, som för civilförvaltningens del resulterade i 1939 års avlöningsreglemente, ingick en allmän översyn av de civila befattningshavarnas löneställning, och det härför erforderliga utredningsarbetet vad affärsverken beträffar uppdrogs åt särskilda år 1938 tillkallade. sakkunniga, vilka år 1939 avgåvo sitt betänkande angående en revision av tjänsteförteckningen för statens affärsdrivande verk. Vissa delar av detta betänkandes innehåll ha redan varit föremål för prövning av riksdagen såväl 1939 som 1940 och 1941, och de återstående behandlas nu med anledning av därom avgivna propositioner i detta och det föregående utskottsutlåtandet, däri även upptagits vissa från respektive verksstyrelser gjorda framställningar, vilka kunna anses icke äga direkt samband med tjänsteförteckningsrevisionen som sådan.

Under de av personalkommissionen bedrivna utredningarna ha såväl den för driften och verkets ekonomi ansvariga ledningen som också de av utredningarna omfattade personalgrupperna varit representera-de och sålunda beretts tillfälle att göra sina synpunkter gällande. Det är således en mycket grundlig utredning, som ligger bakom dessa båda propositioner, och den ytterligare beredning, som har ägt rum inom kommunikationsdepartementet, har också burit vittne om en mycket omsorgsfull och noggrann granskning. -

Även statsutskottet har ägnat dessa ärenden en omsorgsfull prövning. Vi ha haft föredragningar, och olika personalgrupper ha beretts tillfälle att inför utskottet framföra sina synpunkter.

Herr Rickard Lindström yttrade nyss, att statsutskottets fjärde avdelning syntes ha blivit. tjusad av däcksbefälet. J ag kan då säga, att vi också hade förmånen att få höra representanter för den grupp, som herr Rickard Lindström gjort sig till talesman för i sin motion, och efter en prövning av de olika synpunkterna måste jag kvittera herr Rickard Lindströms påpekande med att säga, att det förefaller mig som om herr Rickard Lindström vore den, som hade blivit tjusad av övermaskinisterna, ty eljest skulle icke hans motion ha fått det innehåll som den i vissa avseenden har fått.

Utskottet har sålunda funnit, att ärendet har varit mycket väl förberett, och alltså ansett sig kunna i stort sett tillstyrka förslaget. -

Detta utesluter emellertid icke att under denna prövning och efter det att vi hade hört dessa olika personalgruppers framställningar samt även läst motionerna, vi måste ha tagit intryck av vissa argument beträffande detta problem. Det är detta som gjort att vi på vissa punkter, t. ex. rörande reparatörerna och när det gäller kontoristerna, ha ansett oss böra skriva så pass välvilligt i utskottets uttalande som vi verkligen ha gjort.- - -

Men även om utskottet icke kunnat undgå att finna, att vissa skäl talade