Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/641

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Onsdagen den 10 juni 1942 e. m. Nr 22. 81

Förslag till rättegångsbalk. (Forts.) som är havande i framskridet tillstånd eller som fött så kort tid förut, att häktning kan antagas medföra allvarligt men för henne eller barnet, må ej häktas, med mindre det är uppenbart, att betryggande övervakning ej kan ordnas. Vill den misstänkte ej underkasta sig övervakning, som nu nämnts, skall häktning ske.

Att reseförbu-d må träda i stället för häktning, stadgas i 25 kap.

Vid förevarande paragraf hade reservation anförts av herrar Schl ter, Linder, Branting, Alfred Andersson, Dahlström, Anderberg, Hedlund i stersund, Olsson i Mellerud, lsacsson och Berg, vilka dels ansett, att utskottets yttrande beträffande paragrafen bort erhålla den lydelse, som i reservationen angivits, dels ock yrkat, att paragrafen skulle avfattas sålunda:

K-an på grun-d av den misstänktes ungdom eller hans sjukdom häktning antagas medföra allvarligt men för honom och finnes sådan övervakning kunna ordnas, att skäl till hans häktning ej längre föreligga, mä han ej häktas. Den som är under aderton år må ej häktas, med mindre det är uppenbart, att betryggande- övervakning ej kan ordnas. Lag samma vare beträffande kvinna, som är havande i framskridet tillstånd eller som fött så kort tid förut, att häktning -kan antagas medföra allvarligt men för henne eller barnet. Vill den misstänkte ej underkasta sig övervakning, som nu nämnts, skall häktning ske.

Att reseförbud må träda i stället för häktning, stadgas i 25 kap.

Herr Schlyter: Herr talman! Redan före middagen hade jag anledning att i samband med 1 kap. 1 § lägga fram vad frågan gällde i 3 §. Jag skall icke upprepa det, utan blott erinra kammarens ledamöter om innebörden av de två förslag, som stå emot varandra.

Meningsskiljaktighet råder endast beträffande dem som äro under 18 år.

n kungl. propositionen innebär, att för att man skall få lov att begagna sig av institutet betryggande övervakning till undvikande av häktning skall det styrkas, att den som är under 18 år skulle taga allvarlig skada av häktningen, under det att enligt reservationen gäller, att så snart någon är under 18 år och man kan genom betryggande övervakning undvika häktning, så skall man begagna sig av den betryggande övervakningen på samma sätt som man beträffande vuxna skall begagna sig av reseförbudet, när detta är tillräckligt, för att undvika häktning.

Det förefaller mig, att frågeställningen är så klar, att det icke skulle behöva vara någon tvekan om besvarandet av detta spörsmå .

Jag ber, herr talman, att få. yrka bifall till reservationen.

Herr Linnér: Herr talman! Tyvärr kan jag inte dela herr Schlyters uppfattning,-att frågan är så enkel, och jag kan inte heller dela hans uppfattning om tolknmgen av innebörden i Kungl. Maj:ts proposition, Det är på det sättet, att enligt Kungl. Maj:ts proposition kan en ung människa häktas, om man icke har anledning antaga, att en häktning skulle medföra allvarligt men för honom. Herr Schlyter lägger nu för andra gångenen särskilt stark vikt på dessa ord: »det skall styrkas att det uppstår allvarligt men». Lagen använder icke detta uttryck, utan lagen överlämnar denna fråga till rättens skön, och rätten kommer da att taga hänsyn till alla de personliga omständigheter beträffande den unga människan, som rätten har fått för sig franilagda.

Det ärtvå speciella omständigheter, som tala emot denna absoluta åldersgräns, som herr Schlyter. påyrkar. Det ena är det skäl som framförts av lagrådet, nämligen att det kan tänkas, att det här är fråga om en ung person under 18 år, som redan har undergått frihetsstraff, och då är det ganska liten

Första kammarens protokoll 1942. Nr 22, 6