Hoppa till innehållet

Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/65

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Onsdagen den 29 april 1942. Nr 16. 13

Ang. ordningen för utseende av suppleant för landstingsman. (Forts) den aiidra sidan, hade resultatet blivit detsamma som det nu blev. I detta fall hade ju två suppleanter utsetts vid själva valet, och de funnos att tillgå för att ersätta Adolf Lindgren, men den ene dog och den andre ville avsäga sig. Denna situation hade uppkommit, även om de förutsättningar, som konstitutionsutskottet här anger, varit för handen. f

Nu erkänner visserligen utskottet att det kan finnas vissa skäl för att taga frågan under omprövning, men utskottet anser tydligen att rlen bör upptagas i ett större sammanhang, och eftersom utskottet tydligen inte är redo att ange det sammanhanget i dag eller att taga något initiativ i den riktningen, avstyrker det motionen.

Fem reservanter ha framställt ett yrkande om att riksdagen redan nu skulle besluta den ändringen i kommunala vallagen att för varje landstingsman utses tre suppleanter vid valet. Det är klart att detta skulle innebära en förbättring, men även med den bestämmelsen kan samma malör inträffa. som hände i Örebro läns landsting. Möjligheten därtill blir mindre än när det endast utses två suppleanter, men den verkliga garantien för att en sådan malör inte skall inträffa vinner man inte på det sättet.

Det förefaller mig, som om konstitutionsutskottet skulle ha fattat sitt beslut med utgångpunkt från felaktiga förutsättningar, åtminstone beträffande den passus som jag nys-s citerade ur utskottets utlåtande, varför jag ifrågasätter, huruvida det inte skulle vara lämpligt att kammaren återremitterade motionen till utskottet för avgivande av nytt utlåtande. Jag skulle ju kunna yrka bifall till reservanternas förslag, men enligt vad jag har hört, hyser talmannen tvekan om huruvida detta yrkande kan ställas under proposition, varför jag avstår därifrån. -

l stället ber jag, herr talman, att få yrka att kammaren återremitterar motionen till konstitutionsutskottet.

Herr Herlitz: Herr talman! Detta ärpå sätt och vis en liten fråga, men den har ändå sitt intresse. I all synnerhet har den intresse för denna kammare. Det gäller ju, om man skall ordna det på det viset, att platserna i landstingen, särskilt vid tillfällen »då förstakammarledamöter väljas, äro fulltaligt besatta.

- Frågan har kommit upp genom en malör som inträffade i Örebro läns landsting i fjol, och motionärerna ha velat råda bot för saken genom att få införd samma ordning för fyllande av tomma platser i landstingen som redan gäller vid kominunal- och stadsfullmäktige. Jag ber då att få erinra om hur det förlialler sig med dessa olika anordningar och därmed på samma gång motivera, varför man icke kan följa motionärerna i deras yrkande.

Med avseende på kommunal- och stadsfullmäktigeval gäller den ordningen att om Gen plats blir ledig, finnas icke några på förhand utsedda suppleanter, utan da ordnas en ny röstsammanräkning och platsen blir på det viset besatt. Blir den sålunda utsedde ersättaren sedan obehörig eller fö-rhindrad, sker en ny sammanräkning, och på det viset kan man fortsätta så länge det finns några namn kvar på sedeln.

Vad åter angår landstingeii har nian ordnat på ett helt annat sätt. Man utser på förhand ett bestämt antal suppleanter, som stå till reds, och sedan des-sa suppleanter blivit utnyttjade, finns icke någon laglig möjlighet att fylla platsen. Det -är denna ordning som motionärerna vilja avskaffa och ersätta. med den ordning, som gäller vid fullmäktigevalen. Men det går icke för sig, ty nieningen med den ordning vi ha i landstingen är ju den att det skall finnas folk till reds som kan träda in vid ett alldeles opåräknat förfall. Skola vi gå over till ordningen att icke ha några sådana suppleanter, skola alltså nya sam