Hoppa till innehållet

Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/96

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Ang. statsbidraget till husÃdllniragssäll-

akapem kli niska tuberkuløsbelcåm- pande.

44 Nr 16. Onsdagen den 29 april 1942.

Ang. bekämpandet av smittsam lcastniwzg hos nötkreatur. (Forts.)

Dels pågår det således en stor utredning om hushållningssällskapens verksamhet i dess helhet, dit även, den smittsamma, kastningens bekämpande hör, och dels har medicinalstyrelsen hos Kungl. Maj:t hemställt att få tillkalla fyra särskilda sakkunniga för den speciella. fråga, som avser just laboratorierna. Då det följaktligen kan väntas äga rum två utredningar i frågan, ha vi inom utskottet ansett, att det inte finns anledning att nu skriva till Kungl. Maj:t i ärendet.

Detta är, herr talman, orsaken till att vi inte nu funnit skäl att tillstyrka motionen. Jag hemställer därför om bifall till utskottets hemställan.

Överläggningen ansågs härmed slutad, varefter enligt de därunder förekomna yrkandena gjordes propositioner, först på bifall till vad utskottet i det nu föredragna utlåtandet hemställt samt vidare på bifall till den i ämnet väckta motionen; och förklarades den förra propositionen, som upprepades, vara med övervägande ja besvarad.

Föredrogs ånyo jordbruksutskottets utlåtande nr 26, i anledning av väckta motioner angående det statsunderstödda bekämpandet av tuberkulos hos nötkreatur i vad rör utredning rörande differentiering av statsbidraget till hushållningssällskap, som bedriva tuberkuloskamp enligt den kliniska metoden.

l två inom riksdagen väckta, till jordbruksutsk-ottet hänvisade likalydande motioner, nämligen l: 75 av herr Nilsson, Bror m. fl. samt li: 118 av herr Nilson i Spånstad m. fl. hade, såvitt nu var i fra/ga, hemställts, att riksdagen måtte besluta att i skrivelse till Konungen anhålla om sådan utredning, att statsbidraget till de hushållningssällskap, som bedreve tuberkuloskamp enligt deiå kliniska metoden, måtte differentieras i förhållande till verkliga kostna cr.

Utskottet hade i det nu föreliggande utlåtandet av angivna orsaker hemställt, att de likalydande motionerna l: 75 och li: 118, såvitt desamma behanållats- i förevarande utlåtande, icke måtte föranleda någon riksdagens åtgär .

Herr Nilsson, Bror: Herr talman! Även här ha motionärerna haft glädjen

att vinna förståelse hos lantbruksstyrelsen, som förordar bifall till den del av vår motion, som behandlas i detta utlåtande. Särskilt beaktansvärt är styrelsens påpekande av risken för att de organisationer, som på detta område tillskapats för tuberkulosens och eventuellt den smittsamma kastningens bekämpande, i förtid nedlägges. Jag ber att för kammaren särskilt få understryka betydelsen av detta uttalande. Det gäller, såsom jag i mitt förra yttrande tillät mig säga, att verkligen nå målet, nämligen dessa farliga sjukdomars utrotande, vilket med ihärdighet kan ske. Dessa sjukdomar äro - åtminstone vad kreaturstuberkulosen angår - icke uråldriga i vårt land, utan ha inkommit hit utifrån och kunna utrotas. Men detta fordrar ihärdighet och tålamod. j Vad sker nu, om kampen nedlägges inom ett hushållningssällskaps område? Jo, sjukdomarna få där en fristad; om några år ha de spritt sig, och vi stå på samma punkt igen. Därför är det ytterst angeläget, att statens bidrag så anordnas, att kostnaden icke blir alltför betlmgande för det fåtal jordbrukare, som till sist blir kvar sedan det stora flertalet lyckats befria sina besättningar från sjukdomen.

Det är glädjande, att också medicinalstyrelsen inser detta och att styrelsen har funnit skäl tala för att styrelsen bemyndigas att till de hushållningssällskap, som visa sig vara i behov därav, utbetala extra bidrag i huvudsaklig överensstämmelse med vissa av styrelsen föreslagna grunder.