Sida:Rd 1942 C 22 3 Första kammarens motioner 1 300.djvu/435

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
5
Motioner i Första kammaren, Nr 192.

Nr 192.

Av herr Magnusson, Theodor, i anledning av Kungl. Maj:ts proposition med förslag till lag om ändrad lydelse av 47 §

4 mom. sinnessjuklagen den 19 september 1929 (nr 321).

I propositionen nr 21 föreslås en ändring av lydelsen av 47 § 4 mom. sinnessjuklagen av den 19 september 1929, innebärande ändrade bestämmelser vid omhändertagandet för vård av sådan häktad lösdrivare, vilken vid sinnesundersökning befunnits vara i behov av vård å sinnessjukhus. I det nya lagförslaget förutsättes, att sådan vård antingen skall beredas å de statliga sinnessjukhusen eller å de kommunala sinnessjukhus, som tillhöra de städer, vilka enligt med staten slutna avtal övertagit hela sin egentliga sinnessjukvård.

Emellertid har i motionen I: 162 hemställts om utredning rörande lämpligheten av att å Svartsjö inrätta en psykiatrisk avdelning särskilt ägnad för bl. a. det vårdbehövande manliga tvångsarbetarklientelet. I en till nämnda motion fogad och till statsutskottet överlämnad promemoria föreslås även, att en undersökning borde ske huruvida icke för motsvarande kvinnliga lösdrivarklientel en psykiatrisk avdelning skulle kunna inrättas i andra lokaliteter. Erfarenheterna visa att det uppstår vantrevnad för både å sinnessjukhus vårdbehövande med sociala ambitioner och deras anhöriga, då sjukhusklientelet bemänges med de asociala lösdrivarelementen. Det vore därför olyckligt om vid en ändring av 47 § 4 mom. själva lagtextens lydelse komme att inverka försvårande för inrättandet av för asociala element särskilt skapade sinnessjukavdelningar. Därtill kommer att det även i fortsättningen torde te sig ganska vanskligt att å de vanliga statliga sinnessjukhusen kunna bereda plats för detta klientel; i propositionen framhålles — i utdrag av yttrande från medicinalstyrelsen — att man den 1 april 1941 vid dessa sinnessjukhus hade ett exspektantantal på 3 138 individer, vilka alltså ej kunde beredas vård. Medicinalstyrelsen förmenar. också, att man för att undanröja nuvarande missförhållanden borde »taga sikte på ett ökande av den statliga sinnessjukvårdens vårdmöjligheten».

De ordalag i den föreslagna lagtexten i propositionen, vilka kunde inverka försvårande för ett rationellare omhändertagande av vårdbehövande asociala element, inskränka sig till den passus, där det talas om att för vårdbehövande vård skall »beredas å det sinnessjukhus, till vars område han hör». Med ordet »område» har man bundit sig vid nuvarande regionala system för omhändertagandet av sinnessjuka. Det vore bättre om man kunde finna en annan formulering, vilken kunde vara tillämplig både på