Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/529

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
119
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

främmande makt med råd och å dess sida deltaga i överläggningar. Rent affärsmässiga angelägenheter böra sålunda, såsom jämväl kommittén avsett, lämnas utanför. För detta ändamål torde den av advokatsamfundet förordade begränsningen till diplomatiska angelägenheter böra godtagas. Härunder ingå naturligtvis bl. a. förhandlingar om handelsavtal. Även beträffande diplomatiska angelägenheter synes emellertid kommittéförslaget vara något för omfattande. Jag syftar på uttrycket "förhandlare" som kommittén använt i stället för "ombud" i 8: 3 gällande lag. Då redan uttrycket diplomatiska angelägenheter är ganska vidsträckt, torde försiktigheten bjuda att straffbestämmelsen alltjämt inskränkes till att avse den som låtit bruka sig som ombud eller uppträder i föregiven egenskap av behörigt ombud.

I andra stycket av paragrafen har kommittén såsom förut nämnts upptagit stadgande om straffskärpning för det fall att den brottslige insåg att rikets självbestämningsrätt eller dess fredliga förhållande till främmande makt sattes i fara. I kommitténs förslag har eljest tillämpats den metoden att uppsåt städse förutsättes, där ej annorlunda särskilt stadgas. Av motiven framgår ej, huruvida kommittén med den nu ifrågavarande bestämmelsen avsett att uppställa andra krav än eljest på uppsåtets beskaffenhet. Då tillräcklig anledning till något sådant avsteg ej torde föreligga och ett särskilt framhävande av uppsåtet i föreliggande fall kan verka vilseledande, torde såsom förutsättning för straffskärpningen böra upptaga|s allenast de av kommittén angivna objektiva förutsättningarna.

Den föreslagna brottsbeteckningen synes kunna godtagas.


6 och 7 §§.

I dessa båda paragrafer har kommittén upptagit bestämmelser om straff för spioneri. Enligt 6 § skall spioneri anses föreligga, om någon, med uppsåt att gå främmande makt tillhanda, anskaffar eller ock avsänder, offentliggör, till annan lämnar eller eljest röjer uppgift angående förhållanden vilkas uppenbarande för främmande makt kan medföra men för försvaret eller för folkhushållningen vid krig eller av krig föranledda utomordentliga förhållanden eller eljest men för rikets säkerhet. Vidare föreligger enligt förslaget spioneri, om någon med sådant uppsåt som nyss angivits framställer eller tager befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift. Huruvida uppgiften är riktig eller ej, skall icke i någotdera fallet inverka. Straffet har i denna paragraf föreslagits skola vara straffarbete i högst sex år eller, där brottet var ringa, fängelse. Enligt 7 § i kommittéförslaget skall vidare, om spioneri med hänsyn till omständigheterna vid brottet är att anse som grovt, för grovt spioneri dömas till straffarbete från och med fyra till och med tio år eller på livstid. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall enligt samma paragraf särskilt beaktas, om gärningen var av särskilt farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig eller rörde förhållande av synnerlig vikt eller den brottslige röjde vad som på grund av allmän eller enskild tjänst betrotts honom.

Kommitténs utformning av spioneribrottet avviker väsentligt från