Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/195

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer


Sue Gardner May 2008 A.jpg

Sue Gardner

VD för Wikimedia Foundation

1. När hörde du talas om Wikipedia första gången? Vad tyckte du om det då?

Jag tror att jag hörde talas om Wikipedia första gången 2003. Vid den tiden jobbade jag på Canadian Broadcasting Corporation, Kanadas statliga TV-kanal, och min reaktion var troligen ganska typisk för journalister då: jag var intresserad, men också rätt skeptisk. Jag minns att vi brukade prata om Wikipedia på redaktionen: praktikanterna brukade använda det okritiskt, och vi blev tvungna att vara säkra på att de hade en andra källa på informationen därifrån. Då tyckte jag att det verkade det otroligt att en community av icke-experter på frivilligbasis (eller för att vara mer noggrann, en community där meriter inte krävdes) skulle kunna slå sig samman för att skapa en informationskälla av någon kvalitet.

2. Du har en bakgrund som journalist och chef för Canadian Broadcasting Corporations webbplats. Hur kom det sig att du blev VD för Wikimedia Foundation?

Jag blev journalist för att jag tycker att det är en viktig samhällsuppgift att ge allmänheten relevant och användbar information. Jag gillade särskilt att man som journalist inte hade som mål att säga åt folk vad de ska göra eller vilka beslut de ska fatta; man har bara som mål att ge dem information så att de kan fatta egna beslut. Att komma till Wikimedia Foundation var en naturlig följd av den tanken. Och siffrorna talade sitt tydliga språk: på CBC kunde vi påverka ganska många människors liv – den överväldigande majoriteten av alla som bor i Kanada använder CBC:s tjänster någon gång i månaden. Men Wikipedias inflytande är mycket, mycket större: som du vet används Wikipedia av en kvarts miljard människor varje månad.

3. Vad var det första du gjorde som VD för WMF?

Det första jag gjorde, i slutet av 2007, var att flytta stiftelsens säte från St. Petersburg i Florida till San Francisco i Kalifornien. Det var en så uppenbar sak att göra. St. Petersburg är underbart, men det är litet och var inget passande ställe för vår typ av organisation. San Francisco stämmer mycket