Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/196

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer


bättre: det är en stor stad med tjänster och support i världsklass, det är ett nav för högteknologi och det finns massor av nytänkande och intresseanta ideella organisationer här, såsom Volunteer Match, Creative Commons, EFF, Tech Soup, med flera. Så det var ett viktigt förstasteg för oss.

4. Vad betyder det i praktiken att vara VD för WMF? Vad är skillnaden mot från din tid som chef för Canadian Broadcasting Corporations webbplats?

Nu för tiden ägnar jag den största delen av min tid åt att tänka på finansiell hållbarhet och att organisationen ska bli mer professionell, men det är nog bara en effekt av att Wikimedia Foundation är så ung organisation. Den har funnits officiellt sedan 2003, men den anställde inte någon personal förrän 2005, och ända tills förra året hade den färre än 10 anställda. Det är fantastiskt vad Wikimedia-projekten har lyckats uppnå på bara några få år, men Wikimedia Foundation har inte hållit jämna steg med sina projekt. Så jag ägnar mina dagar åt att göra väldigt enkla saker, såsom att förklara hur organisationen faktiskt fungerar för journalister eller tänkbara donatorer, eller skapa enkla policies. Vi gjorde vår första budget någonsin förra året, för några få månader sen satte vi våra första inkomstmål och vi har just börjat utveckla en planeringskalender för organisationen.

Först nu har vi kunnat göra mer intressanta saker än de där grundläggande sakerna. Under de senaste sex månaderna har vi för första gången formulerat våra mål, och de innefattar att öka projektens utbildningsmaterial, bredda deltagandet för att hitta de underrepresenterade grupperna, och att börja sprida materialet till folk som ännu inte, eller aldrig kommer att bli, uppkopplade mot internet. Det som är intressant med det är att det är svårt. I grund och botten har vi tagit några viktiga saker, som vi som organisation vill göra, men som ändå inte har hänt på naturlig väg, genom communityns självbestämmande, och försöker att prioritera det och komma på hur vi kan skapa de nödvändiga omständigheterna för att börja få dem avklarade.

5. När träffade du första gången vanliga wikipedianer? Vad var ditt första intryck av dem? Har det intrycket förändrats?

Den första wikipedianen jag träffade var Kat Walsh, som intervjuade mig för jobbet som VD tillsammans med Jan-Bart de Vreede, en annan styrelsemedlem, i New York. Men mitt första möte med en grupp wikipedianer var i Amsterdam efter styrelsemötet i juni 2007. Vad som slog mig starkast var hur unga, intelligenta och seriösa de verkade. Till exempel, på det första mötet, frågade någon mig om den British North America Act