Sida:SOU 1962 36.djvu/119

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
117

och Västervik. Som strövområden anges halvön Norrlandet norr om Västervik samt på Öland dels ett större område kring Bödabukten, dels ett område på östsidan mellan Djurstad och Föra och dels större delen av Alvaret. Som strövområden bör för framtiden också skärgårdarna reserveras.

Gotlands län

Behovet av serviceområden bör i en framtida översiktlig planering kunna tillfredsställande bedömas. Schematiskt kan dock redan nu vissa områden bestämmas. De angivna områdena, som uppgår till ett trettiotal, är i allmänhet små och belägna i anslutning till goda badstränder.

Behov av strövområden utöver de lättillgängliga stränderna föreligger knappast.

De för detta ändamål mest lämpliga strandområdena har översiktligt angivits vid inventeringen. Deras djup från stranden överstiger sällan en kilometer.

Blekinge län

Bedömanden knappast möjliga.

Kristianstads län

Efter hörande av länets samtliga kommuner har en sammanställning verkställts genom länsarkitekten. Som resultat härav redovisas några service- och strövområden med i allmänhet rätt begränsade arealer. Serviceområden redovisas vid kusten nordost om Maglehem, vid kusten söder om Yngsjö, söder om V. Vram, vid Osbysjön söder om Osby, på Söderåsen söder om Klippan och på Göingeåsen (ett större område). Större strövområden redovisas på Hallandsåsen, Söderåsen och väster om Kristianstad, mindre strövområden vid Eljaröd, söder om Degeberga, Fjälkinge backe, Fjälkestad och norr om Bromölla.

Malmöhus län

För närvarande är det icke möjligt att närmare angiva de områden, varom nu är fråga. Med tanke på den stora befolkningskoncentrationen som har skett och som kommer att snabbt öka inom länets västra delar blir det nödvändigt att som strövområden i stor utsträckning reservera de skogsklädda delarna av åsarna samt för övrigt bokskogarna i landskapet.

Hallands län

I den inom länet företagna strandutredningen (se sid 106) har angivits vilka områden utmed kusten som för framtiden bör reserveras för fritidsändamål. Även i länets inland bör sådana områden reserveras. En tendens till ökad bebyggelse i inlandet kan förmärkas. Vid Simlångsdalen borde ett dylikt större område reserveras lämpligen i anslutning till Simlångsgården, tillhörig skid- och friluftsfrämjandet.

Göteborgs och Bohus län

Beträffande Göteborgsregionen hänvisas till de prognoser och program som utarbetats av regionplanekontoret (se sid 105). Länet i övrigt är föremål för ännu ej avslutade undersökningar och överväganden. Länsstyrelsen är dock övertygad om att avsevärda områden måste reserveras för fritidsändamål.

Älvsborgs län

I första hand hänvisas till de förslag, som utarbetats vid regionplanläggning för Borås och Göteborg.

Skaraborgs län

Det framtida behovet av större områden för fritidsändamål påverkas givetvis av täorternas och kommunikationernas utveckling, men detta ej endast inom det