Domänstyrelsen åligger vidare vården och förvaltningen av naturminnen på kronomark under domänverkets förvaltning samt uppgiften att föra riksregister över alla naturminnen i landet. Naturminnen på övrig kronomark eller på ecktesiastik mark skall vårdas och förvaltas av den myndighet under vilken marken hör, medan motsvarande uppgifter beträffande naturminnen på enskild mark tillkommer skogsvårdsstyrelsen, såvida inte länsstyrelsen förordnar annorlunda. I fråga om vård och skydd av de fasta fornlämningarna äger riksantikvarien omfattande befogenheter.
Inom speciallagstiftningen på naturskyddets område finns på vissa områden övervakande organ. Riksantikvarien utövar sålunda tillsyn över de fasta fornlämningarna och över byggnadsminnena, vilka övervakande funktioner kan komma även naturskyddet tillgodo. I mål rörande byggande i vatten och vattenreglering åligger det kammarkollegiet att föra talan för tillgodoseende av allmänna intressen inbegripande naturvårdsintressen. I sådana mål har fiskeristyrelsen övervakande funktioner med avseende på fiskeintressena. Tillsyn över vattendragen med avseende på vattenföroreningar utövas av statens vatteninspektion. — Kommunernas byggnadsnämnder har betydande åligganden på natur- och kulturvårdens område i anslutning till ansvaret för plan- och byggnadsväsendet inom kommunerna. I och med införandet av den nya byggnadsstadgan har byggnadsnämndernas inflytande i dessa avseenden avsevärt förstärkts. Länsarkitekterna har stora övervakande uppgifter inom byggnadslagstiftningen på grund av sin allmänna skyldighet att inom byggnadsväsendet tillvarataga det allmännas bästa och främja en sund utveckling. Även inom naturskyddslagstiftningen har länsarkitekterna vissa övervakande uppgifter i samband med frågor rörande skydd för landskapsbilden.
De ovan angivna övervakande organen har samtidigt i många fall rådgivande funktioner i förhållande till den beslutande myndigheten. I naturskyddslagen anges vissa organ som har rådgivande eller upplysande funktioner utan att samtidigt vara övervakande. I naturskyddsärende åligger det enligt 19 § tillämpningskungörelsen den beslutande myndigheten att inhämta utlåtande från en eller flera institutioner, myndigheter eller organisationer, som besitter sakkunskap i den fråga ärendet rör. I ärenden, där det är av vikt att vetenskapliga synpunkter blir beaktade bör sålunda vetenskapsakademien höras. Akademien har för naturvårdsfrågor inrättat en särskild naturskyddskommitté. I ärenden rörande fridlysning av naturpark bör statens fritidsnämnd höras. Till de rådgivande organen hör även länens naturskyddsråd, vilka har inrättats efter naturskyddslagens tillkomst.
En särställning i organisatoriskt avseende intar den s k naturvårdsdelegationen. Denna består av ordförande och sekreterare, utsedda av Kungl Maj:t, samt företrädare för vissa naturskyddsorganisationer. Delegationen har till uppgift att genom överläggningar med vattenkraftssidan söka upp-