Sida:SOU 1963 36 Malmen i Norrbotten.djvu/13

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
13

— är, med ovan nämnda undantag, undersökta i en så liten omfattning att man icke kan göra någon tillfredsställande kvantitativ och kvalitativ bedömning av reserverna. De diamantborrningar som hittills utförts på järnmalmerna har vanligen främst syftat till att bilda grundval för utmålsläggningar. Borrningstekniken har tidigare ej alltid möjliggjort en fullständig kärnfångst. Man har därför vid borrningen förlorat delar av själva malmen, som på grund härav icke kunnat bli tillfredsställande bedömd. Vidare har borrningen ofta endast kunnat ske till relativt ringa djup. Egentliga malmgeologiska undersökningar har knappast förekommit. Det är därför icke förvånande, om man vid en framtida, mera systematisk och omfattande prospektering kommer att avsevärt behöva korrigera de kvantiteter och kvaliteter, som nu angives för de olika förekomsterna. Erfarenheterna av de undersökningar som Sveriges geologiska undersökning (SGU) under de senaste åren utfört i Svappavaaraområdet tyder på dylika framtida möjligheter.

Apatit

Betydelsefulla apatittillgångar finnes i apatitjärnmalmerna, främst i de i närheten av Kiruna liggande malmerna Haukivaara, Henrymalmen, Nokutusvaara och Rektorn samt i Malmberget. Under de båda världskrigen har en betydande produktion av apatitslig förekommit vid Malmberget, varigenom stora kvantiteter superfosfat kunnat lämnas till jordbruket. Under åren 1940—1946 uppgick den anrikade sligen till drygt 223 200 ton. I huvudsak anrikades malm från Malmberget och Rektorn.

I porfyrerna norr om Kiruna och gabbron på Dundret vid Gällivare uppträder små och ekonomiskt intresselösa gångar av apatit.

Beryll

Detta mineral är känt i pegmatitgångar i Sörihällan, 6 km söder om Råneå, i Routevare, 5 km söder om Jokkmokk, samt i Juordive, 80 km nordväst om Jokkmokk. I sistnämnda fyndighet, som är värd en närmare underrökning. uppträder beryll jämte topas i tvenne cirka 1—2 m breda och minst 90 m långa pegmatitgångar.

Blymalm

I Laisvall, belägen i fjällranden 35 km västnordväst om Arjeplog, finnes betydande blymalmstillgångar. Fyndigheten, som omfattar 38 miljoner ton malm med 4,4 procent bly, äges och brytes av Bolidens Gruv Aktiebolag. År 1961 uppgick brytningen till 860 000 ton malm.

Vid Rautasjärvi, 23 km nordväst om Kiruna, förekommer en svag impregnation av blyglans i sandsten.

Vid Kieure, 5 km nordväst om Tjåmotis, föreligger en smal gångzon som håller blyglans och zinkblände.