Hoppa till innehållet

Sida:SOU 1963 36 Malmen i Norrbotten.djvu/14

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

14

Fältspat och kvarts

I anslutning till Revsundsgraniten och de senkarelska migmatitgraniterna uppträder flerstädes pegmatiter av fältspat och kvarts. Det är dock endast ur de senares pegmatiter, som någon produktion förekommit.

Kallax, belägen 9 km söder om Luleå, samt ett flertal fyndigheter 3—5 km söder om Råneå har brutits såväl på kvarts som fältspat. Vid Vitvattnet, 22 km norr om Nederkalix, har i tre förekomster små kvantiteter fältspat utvunnits. I trakten av Jokkmokk ligger som nyss nämnts Routevare ävensom Flakaberg, 12 km västsydväst om Jokkmokk, i vilka kvarts och fältspat brutits. Så har även under de senaste åren skett i närheten av Vargisträsk, 57 km sydsydväst om Jokkmokk.

Vid Vassijaure intill riksgränsbanan har mindre partier kvarts brutits.

Vidare förekommer i urberget rätt mäktiga kvartsiter, som dock icke har den grad av renhet, i kombination med ett gott transportläge, att de tekniskt kan utnyttjas. En kvartsit av relativt god kvalitet och med ett utmärkt läge är Maunujärvi, belägen intill riksgränsbanan 17 km nordväst om Kiruna.

Grafit

Grafithaltiga bergarter förekommer i länet främst i området mellan Svappavaara och Pajala. De ekonomiskt intressanta fyndigheterna ligger huvudsakligen i området väster om Vittangi och kring Masugnsbyn. Grafithalten i dessa bergarter uppgår till 25 à 45 procent. Man har uppskattat arean av de större, närmare kända fyndigheterna till 140 000 m2, vilket innebär att, om man räknar med ett djupgående av 200 m och med en genomsnittlig halt om 25 procent, tillgångarna uppgår till 17,5 miljoner ton grafit. Trots att tillgången sålunda är betydande har grafiten hittills icke blivit föremål för någon ekonomisk utvinning. Detta beror delvis på att den är mycket finkornig och därigenom svåranrikad och svåranvändbar. Vidare åtföljes den ofta av höga svavelhalter.

Den största grafitfyndigheten i Vittangiområdet, där ett flertal förekomster finnes, är Nunasvaara belägen 10 km västnordväst om Vittangi. Sydöst om Vittangiområdet finnes grafit i Palo Pöviö och i Meraslinka, 9 respektive 15 km nordnordost om Masugnsbyn. Den 4 km sydost om Masugnsbyn belägna fyndigheten Nybrännan (Vehkovaara) har under senare tid varit föremål för brytning genom Norrbottens Järnverks Aktiebolag (NJA). Förekomsten ligger i ett stråk av grafithaltiga bergarter, vilket mot söder sträcker sig fram till Saittarova. Inom detta stråk torde relativt stora tillgångar av grafit finnas.

Grafitförekomster, på vilka undersökningsarbeten gjorts vid skilda tillfällen, är Tväråkölen, 12 km nordnordväst om Råneå, Prästholmsberget, 11 km nordnordväst om Råneå, Skatamark, 15 km nordost om Boden, Raittajärvi, 21 km nordost om Överkalix, Tabmokvare, 61 km sydost om Gällivare, och Huuki, 30 km nordost om Pajala.