Sida:SOU 1963 36 Malmen i Norrbotten.djvu/21

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
21

Karbonatsten

Kalksten och dolomit är kända från flera lokaler i länet, men endast ett fåtal har varit föremål för ett ekonomiskt utnyttjande.

Norvijaure, belägen 25 km väster om Jokkmokk, utgör en mycket betydande kalkstensförekomst med en area om 75 000 m2. Tillgångarna beräknas till 5 miljoner ton.

Haraudden, belägen 6 km nordväst om Jokkmokk, är av mindre betydelse än föregående. Stråket, som är dåligt blottat, kan följas på en sträcka av 1 km.

Masugnsbyn ligger i anslutning till den södra delen av järnmalmsstråket. Här förekommer huvudsakligen dolomit med kalksten i underordnad mängd. Fyndigheten har under de senaste åren brutits av NJA.

I skärgården utanför Luleå och Nederkalix finnes flerstädes karbonatstensförekomster, som är ofullständigt undersökta. 21 km öster om Luleå ligger Hindersön. Vitgrundet, 17 km sydost om Nederkalix, utgöres av en dolomit som enligt tillgängliga uppskattningar håller flera miljoner ton. Hastaskär, 21 km söder om Nederkalix, och Lutskärsgrundet, 16 km sydost om Nederkalix, är av mindre omfattning.

I Prästholm, 10 km nordnordväst om Råneå, är de kända tillgångarna beräknade till 600 000 ton. Fyndigheten har under senare tid varit föremål för brytning i begränsad omfattning.

Icke närmare undersökta, men troligen mera betydande karbonatstenar förekommer vid Svappavaara, Saittarova och Käymäjärvi.

Inom fjällkedjan, som är mycket ofullständigt undersökt med avseende på mineraltillgångar, finnes på flera ställen karbonatstenar av vilka dock de flesta är otillgängligt belägna. Intill riksgränsbanan vid Björklidens station finnes stora och delvis mycket rena kalkstenar. Vid Vakkejokk på nordsidan av Torneträsk, norr om Stordalens station, föreligger en dolomit som brutits av NJA.

Kopparmalm

I länet förekommer på ett flertal ställen kopparmalmsimpregnationer, av vilka en del brutits redan på 1600- och 1700-ta1en.

Gruvberget (Svappavaara), belägen 2,5 km väster om Svappavaara. upptäcktes år 1654. Här föreligger intill järnmalmen fattiga och numera hetydelselösa impregnationer av kopparmalm. 5 km nordväst om Svappavaara ligger Särkivaara, som bearbetades under mitten av 1700-talet.

Sjangeli, belägen 30 km sydväst om Abisko station, uppvisades år 1696 och har vid flera tillfällen varit föremål för gruvdrift. Inom fältet förekommer på sina håll rik kopparmalm, men malmkropparna är små och spridda. Eftersom fältet dessutom ligger avsides, synes en ekonomisk exploatering icke vara möjlig.