Hoppa till innehållet

Sida:SOU 1963 36 Malmen i Norrbotten.djvu/23

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
23

Klubbudden, 18 km nordväst om Jokkmokk, Mattisudden, 8 km ostsydost om Jokkmokk, och PoKehällan, 26 km ostsydost om Jokkmokk. Vidare finnes en fyndighet i själva Jokkmokk. Av dessa har Klubbudden varit föremål för brytning under andra världskriget.

I Gällivaretrakten förekommer molybden i Nunisvaara, 7 km sydost om Gällivare, och i Vähävaara, 40 km ostnordost om Gällivare. Av dessa har Vähävaara brutits i helt liten omfattning under första världskriget.

I Äijärova, 12 km ostnordost om Svappavaara, och i Särkivaara, 5 km nordnordväst om Svappavaara, förekommer vidare molybdenglans.

Nickelmalm

Östra Skogsträsket är belägen 8 km söder om Nederkalix. I fyndigheten uppträder en nickelhaltig magnetkis i gabbro, men några brytvärda kvantiteter torde inte förekomma.

Storbodsund, belägen 39 km västnordväst om Arvidsjaur, utgöres likaledes av en nickelhaltig magnetkis i gabbro.

Serpentinsten

I Puolalaki, 40 km sydost om Gällivare, har Wargöns Aktiebolag brutit serpentinsten vilken kommit till användning i Porjus smältverk.

Silvermalm

De i länet befintliga förekomsterna av silverhaltig blymalm har endast historiskt intresse, främst genom den betydelse de haft för odlingens framträngande till fjällkedjeområdet. Nasafjäll, belägen 120 km västnordväst om Arjeplog, bröts med avbrott från år 1636 till början av 1800-talet. Malmen utgöres av en kvartsgång som håller silverhaltig blyglans. I Kvikkjokksfjällen, 5 à 6 mil nordväst om Kvikkjokk, ligger fyndigheterna Silpatjåkkko, Alkavare och Lanjek, vilka även håller silverhaltig blyglans i kvartsgångar. Ingen av dessa fyndigheter har något ekonomiskt värde.

Titanjärnmalm

Ruoutevare (Ruotivare) är belägen 12 km nordväst om Kvikkjokk, Malmen består av titanomagnetit och ilmenit. Fyndigheten, som är ofullständigt undersökt, har en area av 135 000 m2. Malmtillgångarna har beräknats till 19 miljoner ton. Malmens genomsnittliga järnhalt uppgår till 47 procent och titanhalten till 11 procent.

Täljsten

I Suinavaara, 15 km sydost om Masugnsbyn, har täljsten påträffats och i liten utsträckning brutits för lokala behov. Om fyndighetens storlek och användbarhet för industriella ändamål är ingenting närmare känt.