Hoppa till innehållet

Sida:SOU 1967 28 Tryckfrihet och upphovsrätt.djvu/11

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
9

heten, upphovsmannen anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver. Enligt andra stycket får ett verk inte ändras så att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränks. Inte heller får verket göras tillgängligt för allmänheten i sådan form eller i sådant sammanhang som är på detta sätt kränkande för upphovsmannen. Sin ideella rätt enligt 3 § kan upphovsmannen med bindande verkan eftergiva endast såvitt angår en till art och omfattning begränsad användning av verket.

Den som har översatt eller bearbetat ett verk eller överfört det till annan litteratur- eller konstart har enligt 4 § upphovsrätt till verket i denna gestalt, men han får inte förfoga däröver i strid mot upphovsrätten till originalverket.

Upphovsrätten till ett verk gäller i regel intill utgången av femtionde året efter upphovsmannens dödsår (43 § URL).

Fotografisk bild är inte föremål för upphovsrätt enligt URL. I fråga om sådan bild gäller i stället regler i lagen den 30 december 1960 om rätt till fotografisk bild (FotoL). Den som framställt sådan bild har enligt 1 § i denna lag som regel uteslutande rätt att genom fotografi, tryck, teckning eller annat förfarande framställa exemplar av bilden samt att visa den offentligt. Rätten till fotografisk bild förutsätter, till skillnad från upphovsrätten till andra slag av bilder, icke att bilden kan betecknas som ett konstnärligt verk. Liksom upphovsrätten innefattar rätten till fotografisk bild vissa ideella moment. Rätten till fotografisk bild gäller i regel intill utgången av tjugofemte året efter det år då bilden framställdes. Har bilden konstnärligt eller vetenskapligt värde, gäller dock samma skyddstid som om bilden hade varit skyddad enligt URL (15 § FotoL).


TF innehåller i 1 kap. 8 § ett förbehåll om den rätt, som tillkommer upphovsman till litterärt eller konstnärligt verk eller framställare av fotografisk bild, och om förbud att återge litterärt eller konstnärligt verk på ett sätt, som kränker den andliga odlingens intressen; därom skall gälla vad i lag är stadgat. Med hänvisningen åsyftas URL och FotoL.

De hos myndighet upprättade handlingarna är som regel icke föremål för upphovsrätt; upphovsrätt kan dock göras gällande till officiell karta, upprättad inom rikets allmänna kartverk, sjökarteverket eller sjöfartsstyrelsen (9 § URL). Övriga allmänna handlingar är däremot som regel föremål för upphovsrätt. Denna är dock inskränkt genom en föreskrift att vad som muntligen eller skriftligen an föres inför myndighet eller i statlig eller kommunal representation eller vid offentlig överläggning i allmänna angelägenheter får återges utan upphovsmannens samtycke (24 §). Denna föreskrift begränsas i sin tur genom ett par regler. Dels får utlåtande, såsom bevis åberopad skrift o.d. återges endast i samband med redogörelse för mål eller ärende vari handlingen har förekommit och i den omfattning som betingas av ändamålet med redogörelsen. Dels äger upphovsman ensam ge ut samling av sina anföranden. Restämmelserna i 24 § syftar i första hand på handlingar som har givits in till myndighet av enskilda. Vad beträffar muntliga anföranden omfattar bestämmelserna efter ordalagen även nedleckningar som har verkställts hos myndigheten. Hur 9 och 24 §§ förhåller sig till varandra i fråga om sådana anföranden är icke fullt klart.

FotoL innehåller icke någon särskild regel om allmänna handlingar. Härav torde följa att rätt enligt denna lag kan göras gällande till fotografisk bild som utgör allmän handling, vare sig den har upprättats hos eller kommit in till en myndighet.