Hoppa till innehållet

Sida:SOU 1967 28 Tryckfrihet och upphovsrätt.djvu/37

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Sammanfattning

De handlingar som förvaras hos stats- och kommunalmyndigheter, de allmänna handlingarna, skall enligt tryckfrihetsförordningen hållas tillgängliga för envar. Undantag härifrån gäller endast i enlighet med vissa angivna sekretessgrunder som har preciserats i en särskild lag, den s. k. sekretesslagen. Det står också var och en fritt att i tryckt skrift offentliggöra de allmänna handlingar som inte skall hållas hemliga.

För att den som ägnar sig åt andligt skapande skall få ett skäligt utbyte av sitt arbete tillförsäkrar samhället honom en rätt att förfoga över sina verk bl. a. på det sättet att han har ensamrätt att framställa exemplar därav och att på annat sätt göra dem tillgängliga för allmänheten. Bestämmelserna härom finns i upphovsrättslagen och lagen om rätt till fotografisk bild.

I det fall att ett verk är en hos myndighet upprättad eller dit inkommen handling kan en kollision uppkomma mellan den på tryckfrihetsförordningen grundade rätten att ta del av och i tryck offentliggöra verket och å andra sidan upphovsmannens rätt att förfoga över detta.

Denna kollision fick vid upphovsrättslagens tillkomst år 1960 en lösning i fråga om de till myndighet ingivna handlingarna. Lösningen innebär att upphovsmannens rätt här erkännes men att allmänheten har en vidsträckt rätt att återge handlingarnas innehåll. I fråga om verk som skapas hos myndighet kom däremot inte någon slutgiltig lösning till stånd. I propositionen till riksdagen hade föreslagits att upphovsrätt skulle gälla som regel och att endast vissa grupper av handlingar, nämligen författningar samt beslut och yttranden av myndigheter, skulle undantas. Riksdagen uttalade sig däremot för den motsatta principen, nämligen att dessa verk som regel skulle vara undantagna från upphovsrätt och att sådan rätt skulle kunna göras gällande endast till vissa slag av handlingar. I avvaktan på en närmare bestämning av dessa infördes i lagen ett stadgande att upphovsrätt kan göras gällande till vissa officiella kartor men inte till andra hos myndighet upprättade handlingar. Detta stadgande stämde i huvudsak överens med vad som gällde tidigare.

I kommitténs förslag kvarstår huvudregeln att de hos myndighet upprättade handlingarna inte är föremål för upphovsrätt. Upphovsrätt skall emellertid kunna göras gällande, utom till officiella kartor, även till verk som har framställts för försäljning till allmänheten samt till alster av bildkonst. Vidare innebär förslaget att upphovsrätt skall kunna göras gällande inte bara till de officiella kartor som har upprättats inom rikets allmänna kartverk, sjökarteverket eller sjöfartsstyrelsen utan även till sådana som har upprättats inom Sveriges geologiska undersökning.

De principer som skall gälla i fråga om upphovsrätten till verk skall enligt förslaget få giltighet även beträffande vissa likartade rättigheter, nämligen ensamrätten att förfoga över kataloger, tabeller och andra sådana sammanställningar samt rätten till fotografisk bild.