nya indelningar på K. Slottet; och hvad här i synnerhet anmärkes, ett nytt Residens och Tyghus på Södermalm[1]; som dock aldrig kom till någon verkställighet.
Riks-Cantzleren Gref Axel Oxenstierna tyckes hafva gifvit det första förslaget, till en ordentelig Arsenals-inrättning i Stockholm, då han uti ett Memorial, daterat Franckfurt am Main d. 8 October 1633 anförer, att honom syntes nödigt, att i Stockholm på en beqväm ort, anten å Blasius-holmen, vid stranden, eller på Skeppsholmen, bygges trenne ståtelige, långa, breda och höga tyghus; ett till Skepps-stycken, ett till Fält-Artilleriet, och ett till de stycken som vundne äro, m. m.
Om detta förslag gifvit anledning till den stenhusbyggnad, som under namn af Amiralitets- och Tyghus, befans några år derefter på Blasie-holmen, vet man icke; men det är visst att samma stenhus, blef år 1647 d. 27 Mart. af Drottn. Christina förärat, tillika med tomten, till då varande General-Majoren Hans Wachtmeister, hvarifrån det genom Dotter-arf, är kommit till Fersiske slägten.
Sedermera skall Drottn. Christinas lusthus, vid S:t Jacobs Kyrka, (hvarest Kongl. Landtmäteri-Contoiret nu är), blifvit till Tyghus inredt, åtminstone var K. Arsenalen der, innan och till dess det nu varande Gr. Magn. Gabriel De la Gardies hus dertill inrättades.
Detta lät Riks Marsken Grefve Jacob De la Gardie uppbygga, sedan han af Drottning Christina 1647 d. 23 Julii fått tomten till skänks. Donations-brefvet innehåller att han för långlige, hulde, tappre, ansenlige och rättrådige tjenster gafs och föruntes, den Östra delen af Kronones Stall, Öster om Norremalms torget, samt den grund och tomt,
- ↑ Tryckt i Stiermans Pol. och Commerce-Handlingar.