som är emellan den Västra delen af be:te stall och intill berörde Östra del; så väl som den grund, som bemälte stall med sin fulla längd och bredd, allt ifrån stora gatan, neder till sjön, är byggdt uppå; och skulle vällbemälte Grefve Jacob De la Gardie, hans hus-Fru och Arfvingar, hafva mackt och tillstånd, att tillträda och i possession taga berörde Östra del af stallet och dess grund, tillika med hosliggande tomt och plats emellan den och den Västra del af stallet, så snart ett annat stall till K. M:ts hästar, på en annan ort uppbyggdt och så vida färdigt är, att hästarne deri sättas kunna, och sedan, så stallet, som tomten, oqvalt njuta, bebygga och behålla, som annat sitt välfångne arf och aflinge-gods &c. Häraf inhämtas att Kronans stall varit Öster och Väster om Arsenals-platsen, och sjelfva den platsen eller tomtens stallgård. (Wittinghs samling).
Byggnaden efter den tidens smak, lysande och kostsam, kallades i älldre tider Makalös.
Att Grefve Jacob sålt detta sitt makalösa hus till Kronan, och att Sonen Grefve Magnus, återfått det samma genom byte, beviser K. brefvet af år 1653 d. 30 Sept.
Nu förblef denna egendom De la Gardieske Famillen tillhörig, flere år bortåt.
Emedlertid och i synnerhet under K. Carl XI:s minorennitet förehades af Regeringen åtskillige förslager, till en rymmeligare och förbättrad Arsenals-inrättning.
Hvad man i Dr. Christinas tid redan projecterat, om en Arsenals-byggnad på Ladugårdslandet, der Amiralitets Brygg- och Baak-huset (nu Kronobageriet) står, förnyades uti Senaten 1661, uti Krigs-Collegii berättelse om dess Administration, d. 20 Nov. 1662, och ytterligare d. 19 Juli 1667.