Hoppa till innehållet

Sida:Stockholm, Del 2 (Elers 1800).pdf/345

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
339


hvilken under sist öfverståndne krig, vunnit en oförväntad styrka och hufvudsakeligen bidragit till fredens återställande, var af alla försvarsmedlen vid Krigets slut, uti det bästa tillstånd. I sådant skick har den äfven blifvit underhållen, på dess serskildta stationer, af hvilka den på Rikets Västra gräns, med flere utvägar till förbättringar, nyligen blifvit försedd.”

§. 5.

Utaf de större Hus och byggnader som finnes på holmen; förmenes att de tvänne, som intaga en lång sträcka, och nu nyttjas till boställen, för Amiralen och flere af Officers-Corpsen, blifvit i K. Carl XI:s tid uppbyggde, i stället för de gamla trä-byggnader, der förut varit uppsatte, och upplåtne Dess Lif-Vackt till Häst, då repare-banan blifvit till stall för Lif-Drabanternes Hästar inrättad; samma hus har åter i senare tider blifvit inredt till Arméens-Flottas Tyg-hus och Arsenal, hvarest utom Krigs- och Skepps-förnödenheter, som der förvaras, ibland trophéer, äfven finnes, en Preussisk Flagg, tagen i Frische Haf, under sista Pomerska Kriget, och några Ryska Metall-Canoner.

Vid de tvänne förråds husen af sten, till segel- och tåg-verkes förvarande, som kallas Fundamenterne, är ock 15 skjul, 14 för Canon-slupar och ett för kulor, samt midt emot på Valdemars-ön, 14 dylika. I alla dessa skjul, förvaras i hvardera 2 Canon-slupar. Emellan dem och Fundamenterne, äro ock skjul byggde, för trenne mindre Fartyg, Esplendian, Amadis och Amphion. De först nämde 2:ne långa husen, äro på Tillaei Charta utmärckte, för baraquer, hvartill de förmodeligen någon tid blifvit nyttjade. På Wijkmans Charta 1702, finnes här Amiralitets-Huset, Dabante-

stal-
X 2