tades 1795, till en högre belägen plats, midt emot Skepps-bron och Staden; men till sitt förra ställe 1797, och åter 1799 till det 1795 högre belägne Batteri, till höger om vägen, upp till holmen.
Att här på högden fordom varit en Väder-Qvarn, inhämtas af berättelsen, om K. Carl XI:s begrafning d. 24 Nov. 1697, hvarest förekommer, angående stycke-skåtts lossande, vid detta tillfället, att 26 Canoner voro till den ändan planterade på Skepps-holmen och Väder-qvarns-backen, utom 24 vid Skepps-holms Corps de Gardet och 30 vid Holm-Kyrkan.
§. 6.
År 1686 projecterade Niccod. Tessin och Slotts-Fogden Stjernhoff, trenne ställen på Skepps-holmen, tjenlige till vedgård för Kongl. Slottet, Söder på berörde holme, ifrån Smedjan och den tracten borrtåt till Skepps-byggeriet, om K. M:t behagade, på inhägnaden göra någon bekostnad, och att öfver vintern hafva något lager i Slotts-hvalfven, eller i de vanliga vedgårdarne, som dock ansågs blifva farligt för Slottet, enkannerligen derföre, att då arbetades på den nya bron åt Slottet, deröfver allmänna vägen utmed vedgårdarne, kunde gjöra dem så mycket farligare.
Detta förslag blef väl gillat; men lär icke kommit till någon verkställighet, i anseende så till inrättningens kostnad, som transportens besvärlighet vinter-tiden. Snart hundrade år derefter, blef det i så måtto verkstält, att Kongl. vedgården 1785 flyttades ifrån platsen nedanför Nord-Östra flygeln af Slottet, öfver viken, till en, då dertill inrättad lastage-plats, på Skepps-holmen, medelst ett stort bergs borrtsprängande och en af sten murad Quais