Sida:Stockholm, Del 3 (Elers 1801).pdf/125

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
117


vit lossade, som der nedanföre vid Sjön, varit placerade.

4. §.

Laboratorii beskrifning på Ladugårdsgärdet, fordrar här förut några samlade underrättelser, tjenande till uplysning om Svenska Artilleriet och hvad i älldre tider kallades fyrverk.

Att Berthold Svartz, en till födelse-ort, lefnadstid och andra omständigheter, föga känd Tysk, mot slutet af 1370-talet skall uppfunnit konsten, att tillverka krut; har varit en så allmän, som oricktig mening. Stats-Rådet Gram, har bevist att både skjutgevär och krut, åtminstone 50 år förut varit kändt och nyttjadt i Europa, och man saknar nu mera inga bevis eller anledning, att föra dess uppfinning och bruk, både till långt älldre tider, och till en helt annan verldsdel; eller till den del af Asien, som vi med ett allmänt namn kalla Ost-Indien[1].

Krutmakeriet förmenes kunna hafva gifvit anledning, till bränvinets införande i Sverige, hvartill det fordrades i älldre tider. I våra häfder nämnes första gången bränvin, af sådan anledning. På 1460-talet, hade Stockholms Stad, en Pulvermakare, Mäster Berend; och ibland andre Stadens utgifter, finnes i räkenskapsboken 1469 och 1470 afförde 4 örtuger, som Mäster Berend fått för bränvin till krudh[2].

Uti K. Erich XIV:s tid omtalas i handlingane flere slags fyrverk, såsom fyrkulor eller fyrbollar, storm- och fyrkransar, handkulor, springkulor, granater; äfven väl Fyrverkare och personer som förstodo konsten, att tillreda förgift med rök, hvil-

ket
H 3
  1. Vitt. A. H. 4 Del. p 316.
  2. Ibid. p. 310.