Sida:Stockholm, Del 3 (Elers 1801).pdf/174

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
166


Losacks eller Djurgårds-hvarfvet, hvarannan Söndag. Äfven är på Valdemars-ön tvänne Begrafningsplatser; den ena belägen emellan de 2:e Djurgårds-portarne, och den andra, på det Båtsmans-tomterne tillhörige område.

25. §.

Om den på Valdemars-ön anlagde Degel-fabriqve anmärkes: Kongl. M:ts bref till Bergs-Collegium d. 15 Maji 1781, af innehåll; att sedan K. M. genom Presidenten Gr. Lilljenberg, inhämtat Collegii och flere vederbörandes utlåtande, öfver Majoren Georg Wilhelm Palmstrucks ansökning, om understöd för sin tillverkning af Blyerts deglar, samt till inköp af en för denna inrättning, tjenlig och å Djurgården belägen tomt; och det befunnits, att dessa deglar i godhet, hade företräde för de Utländske, samt derigenom kunde erhållas en national vinst; så hade K. M:t befallt, K. Commerce-Collegium, att af Manufactur-fonden förskjuta, och i Banken för K. Bergs-Collegii räkning insätta en Summa af 1777 R:dr. samt uppdragit Bergs-Collegium, att tomten inköpes af Amiralitets Krigsmans-Cassan, som den innehafver, och vidare att sjelfva inrättningen verkställes och drifves under Bergs-Collegii tillsyn; att ej mera p:gr utlämnas till Palmstruck, än i vissa poster, såsom behofvet kräfver, och bör pröfvas af den Collegium förordnar till inseendet, och änteligen att penningarne böra återbetalas efterhand, något vist årligen, när Fabriqven kommit i gång; samt att innan hela återbetalningen skedt, finge Fabriqven icke af Palmstruck försäljas eller förpantas.

Bergs-Collegium förordnade genast Assessoren Qvist till detta inseendet och Fabriks-inrättningen verkställdes; men som en del nödige byggnader ännu återstodo; men p:grne både för tomtens inköp,

bygg-