Sida:Stockholm, Del 3 (Elers 1801).pdf/221

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
213


27, 1 S:mt. (Rosenh. Relat.). — Till förbättring i Stadens inkomster, föröktes mättare-p:grne till 1 öre K:mt på tunnan; för Victualievaror, vågp:gne ½ öre K:mt på l:pd. för både Köpare och Säljare; item torgp:gr 1 öre på tunnan. K. Resol. d. 13 Nov. 1691.

Hvad nu Magistratens löner angår, så hafva de i ombyteliga tider och efter många förändringar, som Rikets mynt och pennnige-verk undergådt, varit olika.

Uti K. Gustaf I:s Ö. Bref, gifvit Nyköpings Slott d. 6 Mart. 1543 förmäles: att K. för ett år sedan, gunsteligen undt och efterlåtit, Borgmästare och Råd i Stockholm, att sig emellan behålla, det Tranköp som der faller i Staden, dem till godo; och ville ytterligare förunna dem, i då tillkommande Sommar, och så länge K. behagade, samma tranköp; anseendes att de hade dock ingen annan synnerlig lön eller fördel af Staden, för det omak både i en och annan måtto, som de hade hela året igenom, både i Rådstugan och elljest för Stadens bästa; dock med så förord, att Borgmästrarne deraf, hafva någon mera fördel, än de andra i Rådet.

Af Stadens gamla räkenskaper, som i K. Kammar-Archivo finnes förvarade, inhämtas: att af de, för hus och tomter influtne medel, fick Magistraten 1550 i lön, nemligen:

4 Borgmäst. hvardera 35 m. 140.
23 Rådmän, hvardera 25 m. 575.
 mark 715.

Tvänne af Borgmästarne som hade uppsigt vid Stadens byggnader och vid Tullboden med Tullskrifvaren, hade derföre hvardera 200 mark, särskildt.

Tvän-
O 3