Sida:Stockholm, Del 3 (Elers 1801).pdf/69

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
61


mästare och Råd förunnes källarefrihet, på 30 åmar renskt, 10 pipor Spanskt och 20 Oxhöfden Franskt vin; emedan de, några är förut, med K:s tillstånd, i Södra förstaden, låtit upsätta ett ansenligt hus, och derstädes acktade inrätta ett vin- och ölskänkeri af främmande drycker; och K. äfven härigenom ville på sine företrädares vis, vid deras Krönings högtider, i hugkomma Staden med denna benådning[1].

Detta hus har efter öfvergångne vådeldar 1680 och 1694 d. 6 Decemb. fått det prydeligare utseende, som det nu hafver, och i Gr. Dahlbergs verk, föreställes, undantagande flyglarne, och att den medlersta Italian på Corps de logis icke är så hög[2].

Ibland de byggnader som 1695 ansågs nödvändiga att företaga, var den afbrände Ryssgården, som fordrade efter uprättadt förslag 10,000 D. S:mt.

Till hvarjehanda behof, utom Stadskällare, hafver Stadshuset sedan varit nyttjadt, såsom till Rysk- och äfven efter Religions-friheten, till Catholsk Kyrka; till Anatomie-sal, till fängelser[3], och i senare tider till Söder Kämners-Rätt, till Hall- och Manufactur-Rätt, hvilken 1739 tillförordnades, m. m.

Fredrichshof inköptes till Vinter-Residence för Enke-Drottningen Lovisa Ulrica, var förut äfven Stadshuset i fråga, som då fordrat att efter en ny och större dessein, ombyggas och inredas.

Ryske Köpmän hafva, som Svenska Handlande i Ryssland, njutit här en reciproque handels-frihet. Enligt K:s Resolution af d. 21 Jan. 1721, tillstaddes Ryske Köpmän, att hvarje dag få öppna sina bodar och sälja en gross; men icke i minut,

till
  1. Pol. och Com. Handl. Tom. 4, p. 15.
  2. Berch. l. c.
  3. Baron Görtz skref här i sin arrest, innan han utfördes d. 20 Febr, 1719: Mors Regis, fidesqve in Regem, Mors mea.