Sida:Stockholm, Del 4 (Elers 1801).pdf/297

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
291


Hospitalet höll 2:ne bord, Herre-bordet och Barna-bordet kallade, hvarvid de i fribröd intagne gemensamt och tillhopa undfingo, sin dageliga spis och uppehälle.

Ännu 1522 hade Hospitalet sitt goda bestånd. K. Gustaf I. förordnade då Hans Nagel till Föreståndare derstädes i Hans Kocks ställe, som var blefven Kyrkowerre. År 1526 tillbytte sig Hospitalet Örsta 2:ne gårdar i Wallentuna, och Alby en gård; emot en gård i Enköping; men efter en allmän gillad förändring i Kyrkoväsendet, i K. Gustaf I:s tid, hade Borgmästare och Råd besinnat ett sätt, huru de fattige skulle lika underhållne och försörjde varda; och dervid funnit godt, att all den ränta som fattigfolket till uppehälle gifven var, innanstads och utom, skulle komma under en vård och styrelse; så att det Hospital som mera hade, måtte hjelpa det, som mindre ägde; och Helge-ands-huset, Själa-gården, S:t Jörans Hospitals inkomster, jämte Söndags- och Fredags-allmosen sammanslås, till hvilka Hospital, de hade skickat någre föreståndare, som dem med all deras ränta, regera skulle; det ena med det andra, under ett regemente; som orden lyda, uti Konungens stadfästelse, uppå den derom författade Ordinantz, d. 10 Julii 1537.

Det var förut redan 1531 på Örebro-möte belefvat, att Gråmunke Kloster på Riddarholmen, skulle blifva ett allmänt Hospital, der fattige och sjuke skulle intagas och underhållas, som voro i det förra Helge ands-huset, samt i andra sjukstugor i Staden; men af nyssnämde stadfästelse 1537 intages; att meningen i synnerhet var att ställa Hospitals- och fattig-medlen under en allmän vård och disposition; men att flytta alla sjuke och fattige i Staden och på malmarne, i de gamla Klosterhusen

T 2