Sida:Stockholm, Del 4 (Elers 1801).pdf/314

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
308


N:o 137). Af ett d. 26 Julii 1800 hållit Protocoll på Danviks Hospital, i Öfverståthållaren Gr. Ugglas närvaro, inhämtas, att vid då förrättad mönstring, voro fribröds-personerne 59, fattigbröds-hjon 131, på Dårhuset 83 och i Curhuset 63 personer. Då förordnades tillka, att en stor Spannemåls-vind skulle repareras och till Hospitalets förmån uthyras; och hvad Bagare-Ämbetets sökte prolongation på arrendet af Hospitalets qvarn, vidkom, som med d. 1 Maji 1801, löper till ända, och hvarföre ett hembud gjordes af 200 t:r Råg och 12 t:r Hvete, eller 1100 R:dr i gångbart mynt årligen, med förbehåll att canalen till qvarnen blefve uppränsad och uppmurad; så resolverades, att detta arrende genom allmän auction, framdeles skulle till den mästbjudande upplåtas.

Till slut må här intagas, hvad Voght i beskr. om fattigvården i Hamburg (p. 38) förmäler; att till de fattige sjukes vård och skjötsel, nyttjas icke särskildte fattighus; utan fattige hustrur till sjukvakterskor, när de sjuke af sina egna icke kunna vårdas; och att erfarenheten icke är för Hospitals-inrättningar, såsom äfven kostsammare.


V.
Danviks-Dårhuset.

Det har från älldre tider ålegat Danviks-Hospital, ehuruväl dertill icke egenteligen inrättat, att äfven sörja för de olyckelige varelsers vård och uppehälle, som äro beröfvade det vesänteligaste af allt, som upphöjer människan öfver de oskäliga djuren. Man kan af Handlingarne icke finna, när Dårhuset vid Danviken, till sitt bestämda ändamål anlades.

Af