Sida:Svenska Folktyper (Lundborg 1919).pdf/8

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer


SVENSKA FOLK- OCH RASTYPER

EN ORIENTERANDE ÖVERSIKT


I DET ALLMÄNNA FÖRESTÄLLNINGSSÄTTET GÖR MAN I REGEL ingen sträng åtskillnad mellan en ras i antropologisk mening och ett folk. Man använder de båda begreppen om varandra och sätter ofta likhetstecken dem emellan. Det är emellertid oriktigt. Man måste göra klart för sig, att man här rör sig med olika termer. Med en ras förstås en mer eller mindre talrik grupp människor med likartade kroppsliga och andliga egenskaper, vilka förete en utpräglad ärftlig tendens. Man talar sålunda om vissa kännetecknande rasdrag, en viss raskaraktär, ett specifikt raspsyke. Det är allt egenskaper, som fortleva tiderna igenom, så länge den ifrågavarande rasen håller sig ren och oblandad. Med ett folk åter menar man en större grupp människor, vilka bilda en enhet, kännetecknad av en likartad kultur. Denna senare bestämmes i sin tur av miljö- och samfundsförhållanden, t. ex. ett enhetligt språk, överensstämmande religion, gemensamma lagar o. s. v. Folkkaraktär är således i allmänhet något annat än raskaraktär. Den förra förändras undan för undan, beroende å ena sidan på de olika raselement, varav ett folk är sammansatt — de kunna ju växla betydligt på grund av in- och utflyttningar etc. —, å andra sidan på de skiftande kulturinflytanden, som påverka folkets massa under olika tider.

Personer, tillhörande samma ras, ha många likartade arvsenheter. Deras summa utgör det karaktäristiska för rasen i fråga. De komma åter och åter, led efter led under århundraden och ännu längre, om rasen håller sig ren. Sker rasblandning, tillkomma åtskilliga nya arvsenheter, under det att andra bortfalla.

Den vetenskapliga forskningen har med stort nit strävat att undersöka alla möjliga slag av organismer, men så underligt det än låter, människan har i själva verket blivit mest styvmoderligt behandlad. Ur biologisk synpunkt finns det djur och växter, som vi veta mycket mera om än om oss själva. Det är uppenbart för envar, att detta förhållande icke kan vara riktigt. Av alla levande väsen måste människan komma i främsta rummet som undersökningsföremål. Vi vilja veta, hur hon ter sig som ras och folk — vilka egenskaper som gå i arv, och hur denna nedärvning sker, i vilken grad hon är mottaglig för yttre inflytanden m. m. Det är för hela folkets framtid utomordentligt betydelsefulla frågor, som den moderna rasforskningen söker att besvara. Men för att kunna lämna ett svar, måste den ha tillgång till ett omfattande material. Den måste även ha yttre möjligheter att bearbeta det.

Den moderna ärftlighetsforskningen har ådagalagt, att arvsmassan hos högre organismer består av ett mer eller mindre stort antal arvsenheter eller gener. De olika anlagen, de yttre karaktärerna likaväl som de inre, ärvas på ett bestämt lagbundet sätt, var för sig. Det gäller att fastställa, hur detta sker, egenskap efter egenskap. Man är nu sysselsatt härmed i olika länder. Åtskillig kunskap har visserligen redan vunnits, men det återstår ännu ofantligt mycket.

Ett noggrant studium av människor, tillhörande olika raser och folk, blir av