att tro. Men det är en sanning, att af hvad som erfordrades utaf handtverksalster, forntidens män och qvinnor tillverkade åt sig sjelfva nästan allt. Endast för tillverkning af vapen, och högst undantagsvis af vissa smycken, funnos särskilde handtverkare, och vapensmeder höllos, som man vet, under forntiden högt i ära, och prisades lika mycket som höfdingarne och tignarmännen; men de simplare vapnen smidde odalbonden, hans tjenare och trälar sjelfve.
Den svenska, eller öfverhufvud den nordiska husflitens historia, går tillbaka ända till den gråaste forntid, eller så långt som menniskor har hafva lefvat och sträfvat. Alla dessa saker, som uppdagats eller uppdagas i stenålderns griftställen, eller i närheten af de dâ lefvande innebyggarnes boningsplatser, dessa med stor skicklighet — och äfven med oskicklighet — arbetade flintknifvar och flintdolkar, lans- och pilspetsar af flinta och ben, dessa yxor, slipstenar, kilar, ljuster, harpuner, kross-stenar, borr, mejslar, hackor och viggar af flinta, gneis, diorit, sandsten och tälgsten, dessa lerurnor med simpla sirater, knappar och perlor af lera och bernsten, äro de äldsta alstren af husfliten.
Under bronsåldern infördes visserligen icke blott råmaterialet, den af 9⁄10 koppar och 1⁄10 tenn legerade bronzen, utan äfven en större del af de bronssaker från denna aflägsna tidsålder, som vi nu återfinna i jorden, men en icke ringa del är här i landet förarbetad; hvilket dels de ingöten, dels de stenformar, i hvilka gjutningen skett, och som finns här och der jemte bronssaker, ja ej obetydliga lemningar efter hela verkstäder, bevisa. Dessa karakteristiska sirater, spiralen, ringen, hjulet, bågen, zigzaglinien, rutan eller rhombfiguren, medfördes af den invandrade keltiska stammen, likasom färdigheten att bearbeta den metall, som af densamma hitfördes. Verkyxan, sågen, mejseln, knifven, prylen och nålen m. fl. saker, intyga denna folkstams handaslöjder; och de prydliga, ofta med guld inlagda vapen och smycken, stridslurar, sköldar och hjelmar, spännen och diademer. t. o. m. ytterst smakfulla och någon gång inlagda med perlor, urnor af guld, rakknifvar, hårnålar och kammar, m. m. vitna om en alls icke föraktansvärd skicklighet, smak och konstfärdighet.
Öfvergå vi till jernåldern, med dess vida högre stående kultur, så finna vi en ofta högt uppdrifven skicklighet i handslöjdarbeten. Och om äfven konstfärdigheten och skickligheten stundom