COM: IN WIS: L. B.
IN CAIANA
EREXIT HVNC
LAPIDM 1676
IN MEMORIAM
BORGA SLOTT
eller i öfversättning: Per Brahe, grefve till Visingsborg, friherre till Cajana, har upprest denna sten 1676 till minne at det forna Borga slott.
På vestra sidan, utåt sjön, läses:
HAFVER WA
RET BORGA
Vi gå nu till öns södra ända, som bildar en vik eller bugt med en utskjutande udde på hvar sida, och ytterst på den östra af dessa finna vi ruinen af Näs eller Näsbo slott, helt nära byn af samma namm. Äfven här har sjön gjort betydlig åverkan, och det är att befara, eller rättare, det är tyvärr fullkomligt säkert att inom kort ingenting mera af slottet skall återstå, och derför torde det vara nödvändigt och af något intresse att så noggrannt som möjligt beskrifva det som ännu finnes qvar.
Säkerligen har udden en gång sträckt sig långt ut men århundrade efter århundrade har Vettern arbetat på dess undergång, och numera svalla böljorna invid foten af den åldriga borgen och sluta år efter år allt mera af dess murar i sin famn. Från landsidan ser man föga mera af ruinen än tvänne bredvid hvarandra liggande 10 à 15 fot höga jordkullar, som dölja lemningarne af torn och murar, och för att få ett någorlunda redigt begrepp om densamma, måste man nedstiga på den ett par fot smala stranden, som är uppfyld eller rättare bildad af nedrasade stenar och murbruk. Man har då sjön på ena sidan, och på den andra en 23 fot hög, nästan lodrät jordvägg — uddens spets, — på hvars öfversta yta ruinen ligger. Det bäst bibehållna är grundmuren af ett torn (tafl. 2. fig. 1), hvars omkrets till tre fjerdedelar ännu är fullt synlig åt såväl land som hufvudsakligen