Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/164

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
134
MÖTET I GÖTEBORG, JUNI 1875.

De tvänne återstående frågorna, den fjerde och den elfte, kunde på grund af den långt framskridna tiden icke medhinnas. Särskildt beslöts, att behandlingen af den sistnämnda frågan skulle uppskjutas till nästa möte.

Den fjerde frågan hade följande lydelse:

Hafva de nyare forskningarna bidragit till utredandet af frågan om belägenheten af de orter i södra Bohuslän, som omtalas i de isländska sagorna?

Och den elfte frågan:

Hafva sedan föreningens sista sommarmöte någon ny erfarenhet vunnits eller några nya åsigter gjort sig gällande i fråga om gemensamma vetenskapliga färder för fornforskning i vårt land?




Doktor Montelius lemnade dels en öfversigt af innehållet af den beskrifning som friherre Cederström i Strömstad insändt öfver sin under mötestiden utstälda betydande fornsakssamling (se sid. 139 härnedan); dels en kortfattad redogörelse för den »Bibliographie de l’archéologie préhistorique de la Suède pendant le XIX:e Siècle» och den i sammanhang dermed tryckta öfversigt öfver de i Sverige bildade Fornminnesföreningarna, som på Svenska Fornminnesföreningens bekostnad tryckts för att, såsom ett minne af Sverige och svensk fornforskning, tillställas de utländska medlemmarne af den internationella antropologisk-arkeologiska kongressen i Stockholm 1874. Exemplar af denna bok utdelades nu till mötesdeltagarne, och sedermera till Svenska Fornminnesföreningens öfriga medlemmar.




Amanuensen Eichhorn föreslog å egna och flere andras vägnar, att mötet måtte uttala den önskan, att på sätt ske kan åtminstone en förberedande undersökning måtte företagas å den plats der det gamla Kongahäll legat, äfvensom en uppmätning af Nyklaborgs ruin; en önskan som skulle i dagens protokoll intagas.


Mötets ordförande, grefve Ehrensvärd, afslöt derefter förhandlingarna med några ord i hvilka han betonade föreningens