Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/230

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
200
MÖTET I STRENGNÄS, AUGUSTI 1877.

intresserade för saken, att söka insamla så många upplysningar derom som möjligt. Jag har mig icke bekant, huruvida särskildt doktor Hofberg har gjort några iakttagelser med afseende på tidsfrågan; det vore af intresse att få höra, huruvida så är händelsen.


Doktor Hofberg: För att besvara den fråga, som doktor Moutelius framstält, vore gräfningar i de graflemningar, som oftast finnas omkring eller i närheten af domareringarne nödvändiga; några sådana har jag emellertid icke varit i tillfälle att anställa, hvadan jag i afseende på bestämmandet af tiden för domareringarnes ålder icke kan yttra mig närmare än att de ganska säkert tillhöra jernåldern och måhända den senare delen af denna period. — Det finnes för öfrigt verkligen ett par exempel på att ting blifvit hållna vid domareringar. Vid Mellösa kyrka[1] i Nerike finnas ännu några stenar qvar af en domarering, och vi hafva i behåll ett dombref från år 1381, som är dateradt från den platsen.


Prosten Salenius: Med anledning af det, som här blifvit taladt om domareringarne, vill jag meddela några upplysningar från min hemort. I Kjula socken hafva vi en domarering, i närheten deraf finnes en källa och omkring domarestenarne, såsom fornlemningen der kallas, ligger en mängd grafkullar och der står äfven den ryktbara runstenen. Beträffande det, som herr Hofberg yttrade om domareringarnes ändamål, vill jag nämna, att jag har en handling, som är daterad Kjulaås år 1595. Det är en köpeafhandling, som rör egendomen Solby i Vallby socken och på den finnes alla nämndemännens underskrifter med tydliga namn.[2] Hvar emellertid tingsplatsen varit på Kjulaås är numera icke bekant. En författare har sagt, att den skulle hafva varit belägen vid ett ställe, som kallas Tingsås, men det är föga troligt, ty det ligger midt inne i skogen och domareringarne pläga alltid ligga vid stora vägen.

  1. Hofberg, »Nerikes gamla minnen», sid. 35. Brefvet är utfärdadt »apud ecclesiam Mædhellösa» (vid Mellösa kyrka).
  2. I »Svenska Riksarkivets pergamentsbref» (N:o 1634) omtalas ett den 10 Oktober 1381 på »Kiwlboase» (Kjulaås) af vice häradshöfdingen i Östra Rekarne utfärdadt fastebref.
    O. M—s.