Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/231

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
201
MÅNDAGEN DEN 20 AUGUSTI. ANDRA FRÅGAN.

Lektor Aminson: Till hvad den siste talaren anförde ber jag blott att få tillägga, att det står på det dombref han omnämnde, att det är »träffadt på rätter tingstad på Kjulas.»


Kandidat Boije: Då nu den åsigten framstälts, att domareringarne varit använda till offerplatser, så vill jag påpeka en omständighet, som kanske torde kunna bidraga till frågans besvarande eller åtminstone gifva ett stöd åt doktor Hofbergs antagande. Det finnes såsom bekant ett gammalt namn på offerställen, nämligen harg (på isländska hörg), hvilket just betyder stenaltare. Det fortlefver ännu uti åtskilliga byanamn flerestädes inom landet. Skulle man nu vid undersökning finna, att dessa domareringar äro belägna vid eller i närheten af sådana orter, i hvilkas namn ordet harg ingår, såsom t. ex. Thorshälla eller Thorsharg, så hade man der ett bevis för att dessa kretsar varit använda till offerplatser och att man i dem hade de gamla hargarne.


Prosten Salenius: Jag har en sak att tillägga, nämligen att det finnes anteckningar om att ännu länge efter år 1595 tingspredikningar höllos i Kjula kyrka. Således måste ting hafva blifvit hållna på åsen fortfarande, emedan kyrkan icke kunde hafva begagnats till tingskyrka, om ej ting i närheten deraf verkligen blifvit hållna. De anteckningar, af hvilka dessa upplysningar erhållas, gå ända till slutet at 1600-talet, och innehålla uppgifter om hvilka af presterskapet, som tjenstgjort vid hvarje tillfälle.


Doktor Montelius: I det jag antager, att den forskningsmetod, som kandidat Boije förordat, skulle kunna leda till vigtiga resultat i frågan, ber jag att få fästa uppmärksamheten på en annan omständighet, som kanske också bör iakttagas. Det torde nämligen vara skäl att efterse, om å de stenar, som bilda sjelfva ringen, eller å den sten, som ofta befinner sig i midten deraf, kunna spåras sådana skålformiga fördjupningar, som finnas på de s. k. elfva-stenarne, hvarom lektor Wiberg väntas skola hålla föredrag. Det är med skäl antaget, att dessa stenar varit använda vid offren i gamla tider, såsom stöd för hvilken åsigt åtskilligt kan anföras, bland annat det, att man ännu